Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

25% minder servers verkocht

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 mei 2009 08:15 uur

IDCDe omzet uit de verkoop van servers is in het eerste kwartaal van 2009 in vergelijking met een jaar geleden met 24,5% gedaald tot $9,9 miljard, zo blijkt uit de IDC Worldwide Quarterly Server Tracker. De kwartaalomzet is de laagste sinds IDC begonnen is met het bijhouden van de serververkopen 12 jaar geleden. Het totaal aantal verkochte servers is zelfs met 26,5% afgenomen.

De verkoop van x86-servers, die ongeveer de helft van de totale servermarkt uitmaakt, nam met 26,3% af tot 1,4 miljoen servers. De omzet in dit marktsegmenent daalde met 28,8% tot $5,1 miljard. Dit is de laagste omzet sinds 3Q03. HP heeft een marktaandeel van 36,5% en Dell 21,4% in de markt voor x86-servers. De verkoop van bladeservers, daalde voor het eerste keer in de geschiedenis, met 18,1% minder verkochte servers en een omzetdaling van 14,4%. In de bladeserver-markt is HP heer en meester met een marktaandeel van 52,2%.

De wereldwijde servermarkt wordt gedomineerd door vijf partijen. HP en IBM hebben een gedeelde nummer 1 positie, beide hebben een marktaandeel van 29,3%. Daarna volgen Dell en Sun Microsystems met 11%  en 10,3% marktaandeel. De top 5 wordt afgesloten door Fujitsu/Fujitsu-Siemens met een marktaandeel van 6,7%. De overige serverleveranciers hebben een gezamenlijk marktaandeel van 13,4% te verdelen.

Serveromzet Q109

ISPam.nl Job board

Erik H., 29 mei 2009 8:13 pm

Ik zag ergens op 1 van mijn rss tickers gisteren voorbij komen dat de afname grotendeels te wijten is aan virtualisatie. Ik lees hier niks over terug. Stond dit niet in dit onderzoek ?

Arnout Veenman, 29 mei 2009 10:25 pm

Verschillende media trokken inderdaad de conclusie dat de stagnatie door virtualisatie komt, in het bewuste onderzoek van IDC staat echter niks over virtualisatie. Wel is het zo dat in een ander recent onderzoek van IDC staat dat er meer nieuwe fysieke dan virtuele servers in gebruik worden genomen in Europa (1 + 1 = 3). Ik heb er even over gedacht om daar naar te verwijzen, bij deze dan alsnog: http://www.ispam.nl/archives/9774/meer-nieuwe-virtuele-dan-fysieke-servers-in-europa/

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?