Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De concept ISP beleidsregels van OPTA

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 30 augustus 2007 07:01 uur

OPTAIn haar zoektocht naar werk heeft OPTA nu haar (concept) beleidsregels gemaakt voor ISP’s bekend gemaakt. Gelukkig is OPTA niet meegegaan in het pleidooi van de Consumentenbond, die wil dat ISP’s de volledig verantwoordelijk worden voor veiligheid van de PC en het internet van de consument. Ondanks dat verbaas ik me over de (concept) beleidsregels van OPTA.

De door mij geannoteerde concept ISP beleidsregels van OPTA:

 • Het niet routeren naar andere netten van verkeer vanaf IP-adressen die niet tot de eigen reeksen behoren (egress filter).
  Reactie: Zijn er ISP’s in Nederland die zich van spoofing bedienen dan? Doet niet elke ISP die onder toezicht van de OPTA staat dat al?
 • Het niet routeren van inkomend verkeer van IP-blokken die niet zijn uitgegeven of in gebruik zijn (ingress filter). Onder ‘niet uitgegeven’ verstaat OPTA in ieder geval:
  – blokken die binnen het netwerk van de ISP vallen, maar niet in gebruik zijn;
  – blokken die niet binnen het autonome systeem van de aanbieder vallen en waarnaar de aanbieder geen verkeer kan leveren.
  Reactie: Zijn er ISP’s in Nederland die zich van spoofing bedienen dan? Doet niet elke ISP die onder toezicht van de OPTA staat dat al?
 • Het aanbieden van virus- en spamfilters voor inkomende e-mail.
  De aanbieder biedt zowel aan bestaande als nieuwe gebruikers de laatste versie virus- en spamfilters aan. De aanbieder dient de nodige informatie over de virus- en spamfilters te verstrekken aan de gebruikers.
  Reactie: Spam- en virusfilters zijn belangrijk. Goed punt, maar een open deur.
 • Het actief geven van voorlichting aan zowel bestaande als nieuwe gebruikers over concrete dreigingen en bescherming tegen concrete dreigingen en op welke wijze de gebruikers gebruik kunnen maken van de maatregelen die de aanbieder aanbiedt om het gebruik van internet veilig te maken. Deze informatie dient de aanbieder bij het sluiten van het contract met de gebruiker te verstrekken. Daarnaast moet de aanbieder op een regelmatige basis via een nieuwsbrief, mailing, op haar website of op de maandelijkse facturen voorlichting over internetveiligheid verstrekken aan de gebruiker. Aanbieders kunnen voor de inhoud van de voorlichting gebruik maken van de bestaande voorlichtingsdiensten van de overheid om gebruikers voor te lichten over internetveiligheid. Aanbieders kunnen bijvoorbeeld via een verwijzing naar www.digibewust.nl gebruikers van de nodige voorlichting voorzien.
  Reactie: Voorlichting is belangrijk, alleen is deze interpretatie van 11.3Tw niet te breed?

Conclusie
Alles bij elkaar zijn het vooral open deuren die OPTA aan het intrappen is. Er valt wel iets te zeggen voor het feit dat OPTA artikel 11.3Tw nader probeert in te vullen, zodat ISP’s precies weten waar ze zich aan dienen te houden. Echter is vanuit dat oogpunt de lijst weer veel te beperkt. Al zou een nog grotere set beleidsregels helemaal ongewenst zijn. OPTA is dus daadwerkelijk op zoek naar werk of probeert met deze “open deuren” te verbergen dat haar voornemen om artikel 11.3Tw verder in te vullen niet, toch niet zo’n goed idee was.

De concept beleidsregels inclusief begeleidende brief van OPTA zijn hier te downloaden.

ISPam.nl Job board

Paul, 30 augustus 2007 10:41 am

De opta heeft imo helemaal niets met routering te maken, dat is een taak van RIPE, opta moet zich hier niet mee bemoeien.

Verder zie ik een spam/virus filter als een extra'tje voor een ISP, absoluut niet als een verplichting, de klant is nog altijd zelf verantwoordelijk voor z'n email en virusveiligheid van z'n pc.

Voorlichting geven aan gebruikers vind ik een veel beter punt, 'open niet elk attachment bij elk mailtje' zou bijv al enorm veel ellende schelen, en dan heb je niet eens een virusscanner nodig! Maar nogmaals, is dat de taak van de ISP? Imo niet, de ISP kan dit als extra dienstverlening leveren, maar de ISP is bij deze niet de gewezen partij om deze voorlichting te geven, dat is imo eerder de overheid, vooral gezien die ISP's wel voor van alles aansprakelijk willen stellen.

 • Pingback: OPTA ziet af van beleidsregels over de zorgplicht van ISP's · ISPam.nl

 • Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

  De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
  Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?