Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internet pioniers: ‘Internet is achterhaald’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 oktober 2007 08:06 uur

ARPANET logical map circa 1977Larry Roberts en Len Bosack, twee grondleggers van het internet, vinden dat hun creatie achterhaald is, zo laten ze weten in een interview met de Wall Street Journal.

Roberts, die in 1969 verantwoordelijk was voor de voorloper van het internet genaamd ARPAnet, is van mening dat we niet kunnen vertrouwen op technologie die al veertig jaar lang vrijwel niet veranderd is. Bosack, mede-oprichter van Cisco Systems, was verantwoordelijk voor vermarketen van routers.

Bosack stelt dat routers telkens minder geschikt worden voor de wijze waarop we het internet op dit moment gebruiken. Roberts onderstreept dat met:

Het internet is niet ontwikkeld met als doel om televisie te kijken en dat weet ik zeker, omdat ik het ontwikkeld heb.

Beide heren hebben overigens wel wat te winnen met hun opmerkingen over het internet. Roberts zijn bedrijf, Anagran Inc., heeft afgelopen maand een nieuw soort router genaamd “flow router” gepresenteerd, dat dataverkeer analyseert en de benodigde bandbreedte op het soort dataverkeer afstemt. Bosack zijn bedrijf, XKL LLC, heeft een systeem ontwikkeld waarmee bedrijven 100 keer meer data over hun fibers kunnen versturen.

Feit blijft wel, dat de hoeveelheid dataverkeer, zeker met toepassingen als IPTV, extreem zal toenemen en dat die enorme hoeveelheid dataverkeer via de huidige infrastructuur zal moeten worden getransporteerd. De vraag is in hoeverre de huidige infrastructuur kan meegroeien met de toename van het dataverkeer.

ISPam.nl Job board

Jurrian, 3 oktober 2007 8:33 am

[quote]Feit blijft wel, dat de hoeveelheid dataverkeer, zeker met toepassingen als IPTV, extreem zal toenemen en dat die enorme hoeveelheid dataverkeer via de huidige infrastructuur zal moeten worden getransporteerd[/quote]

De capaciteit van de huidige infra hoeft niet toe te nemen als we de boel eens efficienter zouden gebruiken. Het is compleet gestoord dat we voor bv. livestreams 100 keer hetzelfde naar een ISP sturen, terwijl we met bv. multicast dit kunnen beperken tot 1 keer. Maar het aantal ISP's dat multicast gebruikt is teleurstellend laag.

Nander, 3 oktober 2007 10:43 am

[quote]
Roberts, die in 1969 verantwoordelijk was voor de voorloper van het internet genaamd APRAnet, is van mening dat we niet kunnen vertrouwen op technologie die al veertig jaar lang vrijwel niet...
[/quote]

Ik dacht dat het ARPAnet was ;)

Arjan Bijnen, 4 oktober 2007 9:55 am

Ik heb het gevoel dat het de makers er helemaal niet om gaat dat het achterhaald is maar dat ze gewoon de controle erover kwijt zijn door alle snelle ontwikkelingen.

Vince, 4 oktober 2007 10:31 am

Ze willen gewoon extra geld verdienen... voor de rest is het wel zorgelijk dat er zoveel verkeer komt, denk ik. Meer traffic -> extra storingsgevoelig

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...