Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Temperatuur in meeste datacenters te laag’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 4 september 2009 08:03 uur

ventilatorIn de meeste datacenters wordt de lucht kouder gehouden dan nodig is. Door het ‘overkoelen’ van de servers verspillen bedrijven jaarlijks veel geld en energie, zo blijkt uit een studie van chipmaker Intel.

Dat veel datacenters te koud zijn blijkt uit een nieuwe studie van Intel, IBM, HP, Liebert Precision Cooling en het Lawrence Berkeley National Lab (pdf). Aan het onderzoek is ook meegewerkt door de Datacenter Gebruikersgroep (DCUG).

Volgens de DCUG blijkt uit een enquête dat nagenoeg alle datacenters te sterk worden gekoeld. Deze opmerkelijke uitkomst is het gevolg van een nieuwe richtlijn van de Amerikaanse bond van ingenieurs voor verwarming, koeling en air-conditioning (ASHRAE). Volgens is koelen pas echt nodig bij een temperatuur van 27 graden of hoger. De bovengrens van de temperatuur waarbij zeker gekoeld moet worden, stond sinds 2004 op 25 graden. Maar deze bovengrens is bijgesteld naar 27 graden Celsius.

Van de ondervraagde datacenter-medewerkers was er bijna niemand bij wie de temperatuur boven de 23,3 graden uitkwam. Toch kiest de meerderheid ervoor om de luchttemperatuur terug te brengen tot 21,1 graden of minder, schrijft The Register.

Door minder hard te koelen zou enorm veel energie bespaard kunnen worden, menen de onderzoekers. “Als een ventilator op de halve kracht kan werken, kan het energieverbruik met ongeveer 87 procent worden verminderd”, stellen ze.

Om echt een grote stap in energiebesparing te zetten, zouden serverfabrikanten beter moeten samenwerken met fabrikanten van de koelsystemen. Nu gaat de communicatie tussen servers en koelsystemen nog moeizaam, zegt Dylan Larson, hoofd van de afdeling Servertechnologie bij Intel. “De twee kampen zouden communicatieprotocols moeten opstellen om gezamenlijk de ‘overkoeling’ te lijf te gaan.”

Of de fabrikanten van koelsystemen hieraan willen meewerken, is de vraag. Zij varen wel bij de bedrijven die de lucht in hun datacenters graag frisjes willen hebben.

Tududud, 4 september 2009 12:42 pm

Wat een rare laatste opmerking, of je nou op 21 graden koelt of op 27 graden, bedrijven hebben nog steeds koelmachines nodig koelcapaciteit koop je ook niet op 'graden'.

De enige bedrijven die hierdoor 'geraakt' zouden zijn zijn de energiemaatschappijen.

Lennie, 5 september 2009 1:09 am

@Tududud misschien bedoelen ze als er minder energie nodig is, is er ook minder koeling nodig, dus een kleinere apparatuur, dus minder te verkopen voor de fabrikant ?

Maurice, 5 september 2009 12:16 pm

Je moet totaal plaatje zien, niet enkel apparatuur.

Maar ook begeleiding, bouwtekeningen etc wat een stuk minder nodig zal zijn, minder materialen nodig.

Materialen worden steeds beter dus minder snel onderhoud of vervanging.

Het totaalplaatje aan manuren en materiaal brengt dus voor een leverancier minder geld op.

Voorbeeld: er zijn paar partijen die DC's ontwerpen en bouwen voor klanten.

Als iedereen ineens DC containers gaat aankopen bij SUN of Dell.. blijft er voor hun minder werk over en dus minder geld. :)

Igor, 6 september 2009 11:40 am

27 graden in een dc? Leuk dat apparatuur er tegen kan maar in mijn winterkleding sta ik niet graag te werken in een zaal die op 27 graden wordt gehouden (en waarbij de warme gang dan zelfs nog warmer is).
De grens van 21-23 graden is volgens mij ook vaak gekozen omdat het voor de mens dan het fijnst werken is. Veel kan via remote-acces,.. maar je ontkomt er niet aan om toch soms uren in een datacentrum te werken (bijv. verhuizing van een rack).

Straks krijg je naast de bekende overschoentjes ook zwembroekjes aangereikt door het datacentrum :)

Marco Alink, 7 september 2009 6:15 am

@igor,

Misschien wel, maar dat zullen dan anti-statische zwembroeken en T-shirts worden.

Maar 27 graden is best hoog. Wij houden 25 graden aan.
Houd er wel rekening mee, dat de lucht die eruit komt ongeveer 10 graden hoger ligt. Het grote voordeel daarvan is, dat er een betere delta T is voor de koelmachines, wat weer beter is voor het rendement en het koelvermogen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.