Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Volgende terroristische aanslag is digitaal’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 oktober 2007 10:00 uur

‘Volgende terroristische aanslag is digitaal’Bijna de helft van de Nederlandse ICT-professionals denkt dat de volgende terroristische aanslag digitaal zal zijn, zo blijkt uit onderzoek van VNU Exhibitions. De Nederlandse overheid zou volgens hen namelijk niet in staat zijn om cybercrime nationaal noch internationaal te bestrijden.

Ruim negentig procent van de ondervraagde ICT-professionals heeft geen vertrouwen in de overheid waar het betreft de bestrijding van cybercrime.

Ik vraag me af of een volgende terroristische aanslag digitaal zal zijn. Begin dit jaar zijn er wel enkele verdachten opgepakt die in een Brits datacentrum wilden infiltreren om het van binnenuit ‘op te blazen’, het is dus niet onreëel. Natuurlijk zal een dergelijke aanslag mits goed uitgevoerd, de samenleving flink ontwrichten, maar beelden van bebloede slachtoffers zullen ontbreken en dat is veelal toch wel een doel van terroristische aanslagen.

Paul, 26 oktober 2007 10:24 am

Als ik dit lees denk ik... hoe suggestief zijn de vragen geweest, en hoe krom de conclusies?

Ik ken genoeg 'ict professionals' en die lachen ronduit om dit soort conclusies.

Verder ben ik het met je eens Arnout, er moet bloed zijn... anders is het voor een echte terrorist geen aanslag denk ik.

Arjan Bijnen, 26 oktober 2007 11:01 am

Vanochtend was hierover al een onderwerp bij het RTL Nieuws. Ik kreeg echter de indruk dat met dit onderzoek een digitale aanslag (Cyberaanval) bedoeld word en geen aanslag dmv springstoffen etc. (Zie ook: http://www.nu.nl/news/1288486/50/Ict%27ers_verwachten_snel_digitale_terreuraanslag.html)

De doelen welke hierbij genoemd werden waren o.a. Banken en Telecom bedrijven. Ik ben van mening dat deze takken van de branche prima in staat zijn om zichzelf te verdedigen tegen eventuele digitale aanslagen en in ieder geval voldoende financiele middelen hiervoor hebben. Ik zal het dan ook erg vreemd vinden als de overheid geld zal inversteren om dergelijke digitale aanvallen te verkomen.

Daarnaast werden ook water zuiveringsinstallaties als mogelijk doelwit bestempeld. Ik kan me echter niet voorstellen dat deze afhankelijk zijn dat een systeem wat op haar beurt weer afhankelijk is van Internet.

Telecom bedrijven hebben vandaag de dag tevens redelijk veel data capiciteit (nogsteeds uitbreidend). Je zal echt van hele goede aarde moeten komen en over flike aansluitingen moeten beschikken, wil je via een digitale aanval één van deze bedrijven volledig plat kunnen leggen.

Nick, 26 oktober 2007 11:14 am

@Paul, Ik denk als je een heel datacenter, of meerdere op zijn gat legt er een groot probleem is. Zeker waar grote partijen staan.

Paul, 26 oktober 2007 11:21 am

Nick,

Men riep ook dat heel de economie op ze bek zou gaan als de AMS-IX "plat zou gaan", datzelfde jaar is dat nog gebeurd, toen de stroom @ Nikhef plat ging.

En wat denk je? Het land draaide gewoon door...

Het zal wat problemen opleveren, ongetwijfeld, maar ik denk dat het in zijn totaal echt wel mee zal vallen.

Nick, 26 oktober 2007 11:30 am

Paul,

Ik denk dat je zult schrikken wat voor problemen dat zich met zich mee gaat nemen. Ik hoop iniedergeval dat het nooit gebeurt, nergens niet.

Overigens over het fout dat het land gewoon door draaide, natuurlijk, dat zal altijd zo zijn. Maar het opblazen van belangrijke data-servers en/of data-centra's is toch een heel ander verhaal.

Nijman, 26 oktober 2007 6:22 pm

Even over dat opblazen van een DC. Men huurt een rack, men neemt paar 5U servertjes mee vol met springstof. Men sluit het geheel aan op een APC. Men verlaat het DC. Men verlaat het land. Men logt in op de APC en zegt power up. Het DC is weg of in ieder geval toegetakeld. En ja zo simplistisch is het helaas echt.

TotallyHosted, 26 oktober 2007 6:54 pm

"Men logt in op de APC en zegt power up."

Dan ben je geen echte terrorist, die blazen altijd zichzelf er bij op ;)

Arjan Bijnen, 26 oktober 2007 8:40 pm

Indien een DC opgeblazen zal worden en/of één grote backbone zal dit nog geen ramp voor de Nederlandse economie zijn. Het grofste deel van de infrastructuur is zodanig opgebouwd dat wanneer er een deel uit valt, een ander deel de functionaliteit automatisch over neemt.

Het is hierdoor voor terroristen niet al te makkelijk om internet plat te leggen en dus een economische ramp te veroorzaken. Denk dat personen welke er van overtuigt zijn dat dit vrij eenvoudig uit te voeren is niet bepaald bekend zijn met de Nederlandse infrastructuur.

rob, 27 oktober 2007 11:10 am

@arjan

Ik denk dat jij niet helemaal bekend bent met de nederlandse infrastructuur, In nederland zelf is het inderdaad 1 groot spinnenweb van fibers van tientallen leveranciers en zal een door gehakte kabel het via een andere route overnemen. Maar als ze alle belangrijke (lees elke fiber-duct die 't land uit gaat) "en dat zijn er helemaal niet zoveel" doorhakken dan is er toch wel een heel groot probleem. En de info waar deze exact in de grond liggen is vrij makkelijk te verkrijgen.

Arjan Bijnen, 27 oktober 2007 12:25 pm

@Rob,

De informatie waar de kabels de grond in gaan en hoe ze liggen is inderdaad gemakkelijk te verkrijgen. Ik denk echter dat je jezelf vergist in het enorme aantal lijnen wat zowel over land als transatlantisch het land uitgaat. Dit zijn er veel meer dan menig persoon denkt. De tijd dat deze op 2 handen te tellen waren zijn we al even voorbij.

Al deze lijnen gelijktijding plat te leggen is praktisch onmogelijk. Te denken aan de goede noodschema's waarin staat wie wat moet doen wanneer er werkelijk lijnen doorgestoken worden. Hierdoor zijn deze in staat om binnen zeer korte tijd de schade te herstellen.

rob, 29 oktober 2007 9:37 am

@ Arjan.

Ik ga al een tijdje mee in deze buisiness.

Transatlantisch is het alleen de TAT14 die nederland fysiek uitgaat (in katwijk)

Daarnaast zijn er een aantal partijen die noordseacables tussen NL en UK hebben uitgaand in zandvoort , den haag, katwijk , rotterdam en den helder. welke in engeland weer op de TAT12 connecteren.

Er zijn nog wat onbelangrijke naar ijsland en scandinavie.
maar de capaciteit van deze zijn te verwaarlozen.

Ik heb het natuurlijk alleen over de ducts niet over de fibers in deze ducts.

Er zijn maar een X aantal partijen die het eigendom hebben over de fysieke fibers de rest huurt wave's van deze partijen.

rob, 29 oktober 2007 9:50 am

@ me

Er is ook nog de AC1 die bij beverwijk de zee in gaat.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.