Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Fransen toch akkoord met omstreden wet tegen internetpiraterij

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 16 september 2009 08:04 uur

France-politiqueHet Franse parlement heeft dinsdag met een nipte meerderheid van 54 procent ingestemd met een wet die toestaat dat de internetverbinding van internetpiraten kan worden afgesloten.

De wet die aanvankelijk al in juni was aangenomen, werd kort daarop geblokkeerd door een Franse rechter. Nu is het wetsvoorstel in aangepaste vorm met 285 stemmen voor en 225 stemmen tegen in het parlement, de Nationale Assemblee, aangenomen. Vooral de socialistische partijen waren tegen.

Het wetsvoorstel, dat ook wel bekend is onder de naam Hadopi 2, moet nu nog naar de Senaat om goedgekeurd te worden. Die stemming vindt op 22 september plaats. Maar de socialisten hebben al gezegd dat ze desnoods naar de Constitutionele Raad willen stappen om de wet tegen te houden.

De stemming is vanuit de hele wereld met veel aandacht gevolgd omdat het als voorbeeld kan dienen hoe een land kan omgaan met internetters die illegaal films, muziek en games uitwisselen.

Volgens de nieuwe wet kan iemand die illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal op internet uitwisselt een boete krijgen van maximaal 1500 euro. Eventueel kan een schorsing van de toegang tot internet worden opgelegd van maximaal één jaar. Juist dit laatste punt stuit al geruime tijd op kritiek van onder meer de internetsector als linkse politici en consumentenorganisaties.

Omzeilen
Volgens de critici hebben verdachte internetters te weinig mogelijkheid om hun onschuld te bewijzen. Ook is de verwachting dat internetters die muziek, games of films willen downloaden allerlei trucs gaan gebruiken om te voorkomen dat ze opgemerkt worden.

Internetters die willens en wetens toestaan dat iemand anders via hun verbinding muziek of films downloadt, riskeren overigens ook een boete van 1500 euro of een maand afsluiting wegens medeplichtigheid en nalatigheid.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?