Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Minder controle van VS op de ICANN’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 30 september 2009 08:03 uur

ICANNDe ICANN krijgt een groot deel van de gewenste autonomie en zal het beleid voortaan minder door de Amerikaanse overheid hoeven te laten bepalen. Dat is waarschijnlijk de kern van het nieuwe contract tussen de ICANN en de Amerikaanse overheid dat woensdag wordt onthuld.

Het huidige zogeheten Joint Project Agreement (JPA) dat de ICANN heeft met het Amerikaanse ministerie van Handel loopt op 30 september af. Over dit contract is veel dicussie omdat de Verenigde Staten hiermee te veel invloed zouden uitoefenen op de handhaving en uitgifte van domeinnamen en ip-adressen.

Volgens een artikel van Domain News Wire tekent de Amerikaanse overheid een contract voor onbepaalde tijd met de ICANN in plaats van ee contract dat slechts enkele jaren geldig is. In het document zou staan dat de ICANN een Amerikaanse non-profit organisatie blijft, maar dat niet-Amerikaanse landen vanaf 1 oktober meer te zeggen krijgen.

Ook zal de ICANN voortaan worden gecontroleerd door vier toezichthouders. Deze moeten letten op respectievelijk de concurrentie tussen generieke domeinnamen onderling (zoals .com en .net), de verwerking van gegevens van domeinnaamregistraties, netwerkbeveiliging en transparantie en de financiën en het algemeen belang. Naar verluidt krijgt de Amerikaanse overheid alleen in die laatste groep van toezichthouders een vaste zetel.

Onlangs pleitte een aantal Amerikaanse Congresleden al tot de vorming van een permanente band tussen het ministerie en de ICANN. In een brief vroegen de politici om een nieuw akkoord met de ICANN te sluiten voor onbepaalde tijd. Die wens lijkt nu te worden ingewilligd.

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?