Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Podcast #4: Nieuwe top-level domeinnamen mislukt?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 juli 2006 19:04 uur

In deze vierde ISPam.nl Podcast met Arnout Veenman ga ik de balans op maken over de nieuwe top-level domeinnamen naar aanleiding van een podcast van Herbert Blankesteijn op BNR Nieuwsradio. Of ik het met Herbert Blankesteijn eens ben, dat de nieuwe top-level domeinnamen mislukt zijn hoor je in deze podcast.

ISPam.nl Podcast 4: Nieuwe top-level domeinnamen mislukt?

Voor de liefhebbers, het transcript van deze vierde podcast:

Welkom bij deze vierde ISPam.nl podcast met Arnout Veenman met als titel ‘Nieuwe top-level domeinnamen mislukt?’

Vandaag luisterde ik weer naar de podcast van Herbert Blankesteijn op BNR Nieuwsradio. Volgens Blankesteijn zijn de alle nieuwe introducties van top-level domeinnamen zoals .eu, .info, .mobi en .tel simpelweg mislukt. Hij typeert dit als een diaree aan een nieuwe extensies die eigenlijk overbodig zijn.

Als voorbeeld geeft hij dat bij het zoeken naar websites binnen de domeinnamen .pro en .museum veel minder resultaten weergeeft. Dus als je bijvoorbeeld zoekt naar een advocaat of musuem, krijg je veel minder resultaten in Google, waaraan je het zoeken beter kan overlaten. Dus zijn de top-level domeinen mislukt en overbodig.

Naar mijn idee beredeneert Blankestijn helemaal de verkeerde kant op. Ik zou eventueel specifiek kunnen gaan zoeken binnen .pro naar een advocaat. Echter zou dat inderdaad niet verstandig zijn omdat ik dan het beste resultaat eventueel uit zou sluiten.

Echter zodra ik tussen de resultaten websites zien waar de domeinnaam van op .pro eindigt weet ik wel zeker dat het resultaat op zijn minst enige legitimiteit heeft gezien .pro is afgeschermd speciek voor bepaalde groepen gelicenseerde professionals.

Ook domeinnamen als .mobi en .tel zouden naar zijn idee waardeloos zijn, waarbij Blankesteijn zelfs weet dat hiervoor een specifiek formaat verplicht is om op dit type domein te moeten gebruiken. Zelf denk ik dat dot mobi zeker een aanwinst is. Gezien de bezoeker van een website die eindigd op het bewuste domeinnaam zeker weet dat bewuste website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en daarnaast het ook verplicht is om het domein second level beschikbaar te hebben dus zonder www er voor.

Naar mijn idee heeft Herbert Blankesteijn in deze column de plank goed mis geslagen en is deze podcast van Herbert Blankesteijn mislukt.

Tot zover deze vierde ISPam.nl podcast met Arnout Veenman. Tot de volgende podcast.

ISPam.nl Job board

Oberon, 17 juli 2006 11:09 pm

Iedereen heeft hierover natuurlijk een andere mening.

En over die top level domeinnamen diaree, daar heeft ie best gelijk in.
Want hoeveel verschillende TLD's zijn er nou wel niet? En de een nog duurder dan de ander.

De TLD's als .tv, .fm en .pro (en de rest) zijn allemaal heel erg leuk, maar er zijn maar weinig mensen die gebruik maken van deze TLD's

Dus wat mij betreft kunnen ze gestolen worden.

Arnout Veenman, 17 juli 2006 11:18 pm

Alle twee letter domeinnamen zoals .tv en .fm zijn landdomeinnamen, net zoals .nl en .be, die zijn dus niet nieuw. Echter heb je dus wel .biz, .info, .name die er echt generiek zijn bijgekomen.

Daarnaast heb je ook nog domeinnamen als .museum, .pro, en .aero die specifiek geresereerd zijn voor bepaalde doelgroepen en dus niet algemeen beschikbaar.

Over .mobi en .tel, die bevatten heel specifieke content, .tel is echt voor ITU E.164 telefoonnummers, dus om een telefoonnummer aan een domeinnaam te kunnen koppelen. Een .mobi website moet in XHTML-MP formaat content serveren en daarnaast secondair beschikbaar zijn dus naam.mobi naast eventueel www.naam.mobi.

Naar mijn idee is het een kwestie van makkelijk scoren voor Herbert Blankesteijn, gezien de bewuste domeinnamen weldegelijk een belangrijke behoefte vervullen, daarnaast beredeneert hij met .museum en .pro helemaal de verkeerde kant op.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!