Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag SIDN Relatiedag: Presentatie Joost Linnemann

  • Door
  • ICTRecht
  • geplaatst op
  • 3 december 2007 08:24 uur

SIDNVrijdagmiddag tijdens de SIDN Relatiedag hield advocaat Joost Linnemann (managing partner bij Kennedy Van der Laan) een goede juridische presentatie over de volgende onderwerpen:

De bovenvermelde onderwerpen heb ik ook besproken op ISPam.nl (zie bovenstaande links). Bij de door Linnemann behandelde onderwerpen heb ik een aantal aanvullende opmerkingen.

Totstandkoming van elektronische overeenkomsten:

Tijdens de presentatie van Linneman werden enkele informatieplichten besproken waaraan de deelnemers moeten voldoen, wil er een rechtsgeldige elektronische overeenkomst gesloten worden. Zo moet het bestelproces uit een aantal stappen bestaan en dient de klant eventuele fouten tijdens het bestelproces te kunnen herstellen.

Verder ging Linnemann in op overeenkomsten waarvoor het schriftelijkheidsvereiste geldt. Voor overeenkomsten met het schriftelijkheidsvereiste gelden langs elektronische weg aanvullende voorwaarden, zoals het plaatsen van een elektronische handtekening. Volgens Linneman moesten de deelnemers dit snel weer vergeten, want met deze overeenkomsten zouden de deelnemers niet snel te maken krijgen.

Bij dat laatste sluit ik me volledig aan. Wel wil ik nog een praktische invulling geven voor het elektronisch sluiten van hostingovereenkomsten. Het sluiten van elektronische overeenkomsten ten aanzien van shared hosting zijn naar mijn mening geen probleem. Als het gaat om overeenkomsten voor colocatie, waarbij de belangen groter zijn, is een schriftelijke overeenkomst meer geschikt. Een schriftelijke overeenkomst wordt namelijk aangemerkt als onderhandse akte en kan als dwingend bewijs dienen in een eventuele juridische procedure. Een elektronische overeenkomst met dezelfde bewijswaarde als een onderhandse akte is niet praktisch. De wederpartij beschikt namelijk zelden over een elektronische handtekening waarmee een overeenkomst voor colocatie kan worden getekend.

Autorisatie, identificatie op het internet:

Voor autorisatie en identificatie op het internet sprak Linnemann over het gebruik van de geavanceerde elektronische handtekening. Gezien de zwaarte van het middel en het feit dat een minderheid van de klanten zal beschikken over minimaal een geavanceerde elektronische handtekening is het gebruik niet praktisch.

Naar mijn idee zijn er nog andere methoden denkbaar voor hostingproviders om hun klanten op het internet te identificeren. Hostingproviders kunnen bijvoorbeeld de klant vooruit laten betalen. Denk bijvoorbeeld aan iDEAL. Door deze betaling staat de identiteit van de klant vast. Ook een 1 cent betaling middels iDEAL behoort tot de mogelijkheden om vast te stellen met wie je als hostingprovider te maken hebt. De bank heeft de klant namelijk al geïdentificeerd.

ISPam.nl Job board

Paul, 3 december 2007 6:58 pm

@ICTRecht: [quote]Ook een 1 cent betaling middels iDEAL behoort tot de mogelijkheden om vast te stellen met wie je als hostingprovider te maken hebt. De bank heeft de klant namelijk al geïdentificeerd.[/quote]

Een 1 cent betaling + transactie costen en dan weet je nog alleen maar dat de klant betaald. Je krijgt namelijk niet te zien naar wie de betaling is verzonden.

Mark, 4 december 2007 1:22 am

@Paul:
Ook geen rekening nummer van de verzender van het geld?

Paul, 4 december 2007 8:10 am

@Mark:
Ja die heb je natuurlijk wel, maar kan je daarmee vast stellen met wie je te maken hebt. De aanvraag kan wel op een valse naam geweest zijn en probeer dan maar eens uit te zoeken wie ooit de eerste betaling heeft gedaan!

Steven Ras, 4 december 2007 11:14 am

@Paul: Op de betalingsbevestiging krijg je de gegevens te zien die de klant zelf heeft ingevuld, maar op je rekeningafschrift staat tevens de naam van de klant. Deze gegevens worden door de bank meegegeven.

Paul, 4 december 2007 11:25 am

Helaas heeft de transactie op het moment dat je je rekeningafschrift ontvangt als het goed is reeds plaatsgevonden.

Dan wordt het dus een identificatie na registratie :-)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...