Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Chinezen lopen niet warm voor IDN-domeinnamen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 11 november 2009 08:03 uur

chineseurlHet enthousiasme om Chinese tekens in domeinnamen te gebruiken blijkt een stuk minder groot dan gedacht. Veel Chinese bedrijven laten hun huidige domeinnamen ongewijzigd.

Chinezen hebben sinds kort de mogelijkheid om traditionele Chinese karakters in url’s te registeren. Dit is het gevolg van het besluit van de ICANN vorige maand om IDN (Internationalized Domain Names) toe te staan.

Hoewel adressen met Chinese karakters nog niet in gebruik zijn, is de registratie van IDN-domeinnamen voor het toplevel domein .cn al wel geopend. Maar slechts weinig Chinese bedrijven lijken te zitten wachten op een echt Chinees webadres, zo meldt PC World.

De Chinese portal Tencent bijvoorbeeld, kan zijn naam in het Chinees (zoiets als ??.cn) laten vastleggen, maar doet dat omdat het ook bereikbaar is via de url qq.com, dat veel korter is. Bovendien hebben veel Chinese bedrijven hun toevlucht gezocht in domeinnamen met getallen die met hun merk geassocieerd worden.

Zo is het bedrijf NetEase bereikbaar onder 163.com en is een reissite te vinden op 51766.com omdat de getallen in het Chinees worden uitgesproken als de zin ‘Ik wil gaan reizen’ (vertaald).

Gewenning
Maar dat is niet de enige reden voor het achterblijven van het enthoussiasme, denkt Sam Flemming, oprichter en voorzitter van het CIC, een internetonderzoeksbureau in Shanghai. “Chinese adressen zullen alleen aantrekkelijk zijn voor oudere Chinezen en het volk in de dunbevolkte gebieden omdat zij de traditionele Chinese taal spreken. Veel andere Chinezen gebruiken Engelse karakters of Pinyin, een fonetisch spellingssysteem dat vaak wordt gebruikt om Chinese door Latijnse karakters te vervangen.” Tot slot speelt gewenning een rol. “De huidige internetgebruikers zijn nu eenmaal gewend aan de niet-Chinese adressen”, aldus Flemming.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...