Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Tekort aan ruimte in grote datacenters’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 17 november 2009 08:04 uur

NLix‘Er dreigt een tekort aan ruimte in carrier neutral-datacenters in Nederland. Hierdoor wijken steeds meer providers met hun eigen apparatuur uit naar de provincie’, dat zegt Jan Hoogenboom, directeur van internetknooppunt exchange NL-ix.

Eind jaren negentig, begin 2000 werden er veel datacenters gebouwd. Door de problemen bij internetbedrijven bleven veel datacenters op dat moment leeg. Maar dat is nu wel anders, zo vertelt Hoogenboom in gesprek met ISPam.nl.

“In Nederland zijn ongeveer dertig grote datacenters, maar in de meeste centra is de ruimte al op. En als er al ruimte is dan ben je gebonden aan allerlei voorwaarden zoals stroombeperkingen.” Wel is er nog ruimte in een klein aantal nieuwe carrier neutral-centra zoals Interxion AMS5 bij Schiphol, aldus Hoogenboom.

“Bovendien zie je dat steeds meer zakelijke bedrijven met substantieel dataverkeer, zoals grote webwinkels, hun eigen aansluiting op een internet exchange nemen. Dit zorgt voor extra druk op de vraag naar ruimte in grote datacenters”, constateert Hoogenboom.

Schaarste
Toch denkt hij niet dat het tekort aan ruimte in datacenters rond Amsterdam nijpend zal worden. “Door de schaarste bouwen steeds meer providers hun eigen datacenterin de provincie, met bijvoorbeeld 200 racks aan eigen apparatuur. Dat bespaart hen op den duur kosten omdat de prijzen in bestaande datacenters inmiddels flink zijn opgelopen.”

Internet exchanges zijn niet alleen interessant meer voor providers, maar ook voor bedrijven die hun servers ‘uit de gangkast’ willen halen. De NL-ix-directeur is dan ook blij met de recente aansluiting van zijn bedrijf op de DC2 van Gyro Center. “Hierdoor wordt de keuze aan diensten veel groter en kunnen wij weer groeien.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...