Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vanzelfsprekend en noodzakelijk (column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 26 november 2009 08:04 uur

ethernetknoopAls je afgelopen week niets is opgevallen tijdens het werk, dan was je of op vakantie of je hebt weinig contact met klanten.

De grote storingen in de netwerken van twee leveranciers hebben niet alleen aangetoond hoe afhankelijk we zijn van mobiele telefonie en internet, maar ook hoe slecht de informatie voorziening van de aanbieders is. Ik weet dat het bij mij uren duurde eer ik doorkreeg mobiel niet bereikbaar te zijn. Gelukkig kon ik wel e-mail en Skype gebruiken, dus improviserend mijn verplichtingen nakomen. Dat werd onmogelijk toen een paar dagen later een andere storing zorgde voor een dode dsl lijn.

Een onrustige week, die ik afsloot door met oud collega’s uit eten te gaan. Natuurlijk kwamen storingen ter sprake. Echter niet die van afgelopen week. De meeste van ons hebben namelijk de zomer van 1996 meegemaakt.

Toen hebben we ruim 24 uur geen access kunnen leveren doordat de database server het begaf. Die bleek toen een single point of failure te zijn en een kettingreactie elders in het netwerk te veroorzaken. Er was weliswaar een backup van de software, maar de hardware was niet dubbel uitgevoerd en de onderdelen waren niet bij de leverancier voorradig. Uiteindelijk zijn er technici met de onderdelen overgevlogen vanuit de Verenigde Staten om de boel tijdelijk te kunnen herstellen.

In die tijd maakte iedereen gebruik van inbelmodems en door de storingen gingen klanten zelf instellingen wijzigen. Dat leidde uiteindelijk op de helpdesk tot totale chaos en het heeft letterlijk weken geduurd eer de situatie onder controle was.

Ook later zijn er nog accessproviders getroffen door soortgelijke rampen. Het heeft er toe bijgedragen dat we anders zijn gaan kijken naar hardware, backups en uitwijkmogelijkheden. Wat dat betreft hebben hostingproviders hun zaakjes altijd beter voor elkaar. Door gebruik te maken van degelijke datacenters en monitoring kunnen ze tijdig fouten signaleren en ingrijpen.

Mocht het onverhoopt toch een keer fout gaan, dan weten de meeste hosters hoe ze moeten reageren naar de klanten. De keren dat ik afgelopen jaren geïnformeerd ben over storingen bij mijn hosters heb ik dat ervaren als snel, adequaat en professioneel. Vrijdag heb ik mijn maten gevraagd hoe zij denken dat dit komt. Het antwoord was unaniem. Hostingaanbieders zijn meer betrokken bij hun werk en er is echte concurrentie. Goede service is voor velen zowel vanzelfsprekend als noodzakelijk.

Daar kunnen de consumenten aanbieders nog heel wat van leren.

t.bloo, 27 november 2009 2:23 pm

> door de storingen gingen klanten zelf instellingen wijzigen

Nu je het zegt, dat is een interessante vermelding, dit is me als consument en als leverancier ook al eens overkomen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.