Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De lessen van ADSL (column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 31 december 2009 08:03 uur

Afgelopen maand was het tien jaren geleden dat ADSL in Nederland voorzichtig werd geïntroduceerd als een dienst voor veeleisende consumenten en klein zakelijke gebruikers. Voor 99 gulden (circa 44 euro) per maand kon je met 512/64 kbps online. Het semi-zakelijke pakket was duurder, maar bood een hogere snelheid (1024 kbps) en aanvankelijk 4 IP adressen.

Na enkele maanden was de dienst stabiel genoeg om via aanbieders te worden verkocht. De markt bestond toen uit letterlijk tientallen partijen die inbel internet aanboden. Slechts enkele daarvan konden Mxstream, zoals ADSL via KPN aanvankelijk heette, voeren. De partijen die dat niet konden hadden de keuze tussen zich laten opkopen, opdoeken of stug doorgaan en wachten op een alternatief.

De discussies in de branchevereniging over ADSL waren fel, want de markt werd totaal op z’n kop gezet. De vooruitzichten voor talloze ondernemers in een groeiende markt waren niet langer rooskleurig. Dat laatste is waar gebleken. De markt heeft een enorme shake out gekend en duizenden banen zijn verdwenen,

Een van de punten die in de discussies naar voren kwam, was of ADSL ook de zakelijke markt zou raken. We hebben dat onderzocht en omdat bij ADSL het draaien van een eigen server is toegestaan zagen sommigen het somber in voor standaard hosters.

Zoals bekend is dat laatste totaal niet uitgekomen. Natuurlijk zijn er mensen die via de eigen ADSL lijn een server aansluiten. Maar dat lijkt een kleine groep te blijven. De reden hiervoor zijn divers, maar dat de vermeende complexiteit een rol speelde is duidelijk.

De vraag naar de conditie van de hostingpartijen is afgelopen jaar diverse keren gesteld en zal de komende periode vaker voorbij komen. Er zijn fusies en overnames, maar dat is niet een heel opvallende ontwikkeling.

Wat absoluut de moeite van het volgen waard is zijn de ervaringen met FTTH in o.a. Hong Kong. De geboden snelheden volstaan ruimschoots om eigen servers te draaien. Hardware is de afgelopen periode steeds goedkoper geworden en eenvoudiger te installeren (denk aan NAS servers). Tel daarbij nog eens op dat mensen steeds vaker van huis uit werken, of in kleine organisaties, waar consumentenaansluitingen voldoen. Wat daar opdoemt is een markt waar de traditionele hoster het moeilijk krijgt omdat de inmiddels meer ervaren consument het inmiddels allemaal zelf kan en praktisch 24/7 online is.

In Nederland verloopt de uitrol van FTTH nog traag. Dat geeft partijen de tijd zich voor te bereiden op nieuwe marktverhoudingen zoals in Hong Kong. Of zal het hier uiteindelijk net als bij ADSL met een sisser aflopen?

Sebastiaan Stok, 31 december 2009 10:11 am

Bij ADSL heb je maar één IP-adres dus hosten word dan al moeilijk :)

En het is niet alleen connectiviteit, maar ook huisvesting.
Koeling, stroomvoorziening, brand installatie, fysieke beveiliging. en noem zo maar op.

Dus ik zie dit nog niet op grote schaal gebeuren.

Igor, 31 december 2009 10:30 am

@Sebastiaan: Owh? Heb jij dan geen mobiele airco, UPS met benzine aggregaat in de garage, handblusser aan de muur en een inbraakbeveiliging in je eigen huis? :)

Zonder gekheid,.. je ziet zelfs dat grote bedrijven met eigen mini-datacentra in de bezemkast de boel verkassen naar de grotere DC's terwijl ze wel een glas verbinding hebben. Dus ik geloof er ook niet in dat het door FTTH ineens anders zal worden bij de thuisgebruiker.

Sjeord van Groning, 31 december 2009 10:40 am

1 ip heeft niks te maken met ADSL. Je kan zoveel adressen krijgen als je zelf wilt, dus dat zal nooit de belemmering zijn. Dat een consument slechts 1 ipv4 adres krijgt wil niet zeggen dat het niet kan. Op zakelijk DSL is het aantal ip-nummers een keuze en met de komst van ipv6 zullen meer adressen geen probleem zijn.

De spofs zijn het probleem. Denk aan redundantie van stroom, verbindingen, generatoren, ups etc. Dat is niet goed thuis te realiseren, dus ik denk dat meer bandbreedte alleen maar de datacentermarkt aanjaagt. De clients worden weer dunner en de computing is steed meer in het DC/Cloud. Zoals Igor zegt, de bezemkasten verhuizen steeds meer naar een DC.

Rashid Niamat, 31 december 2009 10:45 am

@ Sebastiaan:
Je hebt gelijk, bij ADSL heb je nog maar 1 IP-adres.
Maar toen wij de keken naar de impact van ADSL op de MKB/klein zakelijke markt leverde MXstream nog 4 IPs voor het zware abonnement.
De schaarste aan IP-adressen heeft ervoor gezorgd dat daar redelijk snel een eind aan is gekomen.

Wat betreft je andere punten:
ik verbaas me erover hoeveel kleinere bedrijven toch zelf alles in eigen hand willen hebben. De risico's worden vaak onderschat ("we hebben toch een inbraakalarm en 2 sloten op de voordeur").

De omvang van dat marktsegment is niet eenvoudig in kaart te brengen, omdat de groep feitelijk amper bekend is bij hosters. Een paar jaar geleden is de "online veiligheid" van het MKB in NL in kaart gebracht. Daar is het verschijnsel van de zakelijke "zelfhosters" zijdelings ter sprake gekomen als een onderschat risico. Dat rapport is nog online beschikbaar.

@Igor:
Dat de grotere bedrijven blijven outsourcen kan ik puur vanwege de kosten wel begrijpen.
Echter bij kleinere bedrijven spelen vaak andere argumenten een rol om het zelf te blijven doen.
Ik ken zat ondernemers die eerlijk toegeven het zelfhosten erg leuk te vinden.
Een reactie die ze snel vergeten na de eerste blackout, blacklisting of inbraak. ;-)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.