Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘2010 wordt voor ict-sector een beter jaar’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 30 december 2009 08:03 uur

In het jaar 2010 zal er veel ruimte zijn voor vernieuwing en aanpassingen van datacenters, webomgevingen en andere manieren om efficiënter met ict om te gaan. Tegelijkertijd wordt bedrijfskritische ict steeds vaker teruggehaald van outsourcing.

Die voorspellingen staan in de laatste nieuwe ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young onder ruim zeshonderd managers en professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Ernst & Young verwacht dat de budgetten voor hard- en software fors zullen groeien en dat er nauwelijks groei zit in externe ict-diensten. “Er is dus ruim baan voor vernieuwing en/of aanpassing van datacenters, erp, webomgevingen, verdere doorvoering van efficiency en van de financiële- , crm, logistieke en hr-systemen”, aldus de onderzoekers.

Uit het rapport blijkt dat 2010 een jaar wordt waarbij werkgevers en werknemers in de ict-sector voorzichtig zullen zijn. Toch zal voor het eerst sinds maanden de vraag naar ict’ers in het MKB weer toenemen.

Verbetering
Maar liefst 36 procent van de managers en ict-professionals verwacht dat het budget in 2010 zal groeien. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van april 2009 toen er nog sprake was van een aanzienlijke krimp. Uitzondering vormen grote bedrijven (500 medewerkers en meer) waar wel verder wordt gesneden in het bestand van externe en interne ict’ers.

Naast het personele beleid ziet Ernst & Young nog een trend voor volgend jaar. Zo zal outsourcing verder toenemen, maar gaat dat anders dan in de jaren 2004-2008. Bedrijfskritische ict zal steeds vaker weer in eigen handen worden gehouden, denkt Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership. Bedrijfskritische ict wordt in 2010 steeds vaker teruggehaald van outsourcing.” Verschuur spreekt over een duidelijk zichtbare trend: “in crisistijd besteedt de overheid meer aan ict, na de crisis investeert het bedrijfsleven weer volop.”

ISPam.nl Job board

Thomas Lobker, 30 december 2009 11:10 am

Grappig, voor ons waren 2008 en 2009 juist topjaren. Ik denk eigenlijk voor heel veel entrepreneurs en kleine hardwerkende bedrijven. De ICT bedrijven waar het slecht mee ging zijn toch vaak de bedrijven die wel eens een stootje verdiend hadden. De grote bedrijven, luchtkastelen, die met onrealistische tarieven en een hele hoop bla bla het geld uit de sector hebben getrokken. Eenvoudige projecten die in de miljoenen liepen dankzij een lading bureaucratisch gezeur. Daar gaat tijdens een crisis dan plotseling (terecht) de geldkraan dicht en vallen er helaas 1400 gedwongen ontslagen.

Ik vraag mij dan ook serieus af of een groei in ICT budget werkelijk wel zo goed is voor onze sector. Juist doordat bedrijven zuiniger en efficiënter (creatiever) worden met hun ICT budget zorgt ervoor dat de non-nonsense bedrijven met goede verhouding tussen prijs en kwaliteit meer inkomsten krijgen. Het laatste wat we in onze sector willen is een nieuwe zeepbel.

Wieger Waardenburg, 31 december 2009 2:16 pm

Een duidelijk geval van uitgesteld budget. Je kunt wel op IT bezuinigen, maar alleen kortstondig. Op lange termijn zijn de meeste bedrijven er teveel afhankelijk van.

ICT budget is bovendien een rekbaar begrip: waar gaat de groei in zitten? In mensen of systemen? Aan de ene kant is gesneden in het personeelsbestand, aan de andere kant wordt het trend dat meer zaken in eigen beheer uit worden gevoerd... wat is dan het uiteindelijke resultaat?

Rebecca, 4 januari 2013 10:27 am

For America to stay competitive in the 21st cenruty as a global superpower, we need to a complete change of our education system! And we NEED it now! It's sad our government spends more on defense than education, education is only approximately 4% of our total budget (somewhere around there, just read it the other day.) The key to our future is our children obviously, and not investing it them is detrimental to our country, our world! Wish I could take his class

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...