Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Auto’s, supermarkten en providers (column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 21 januari 2010 08:05 uur

De grote autobeurs in Detroit was voor de Financial Times aanleiding een artikel te plaatsen met de kop “het grote merkensterven bij de autobouwers”. De analyse van FT luidde in het kort: de totale autoproductie is te hoog, de merken zijn te weinig onderscheidend, de klanten zijn niet merktrouw en het management heeft niet op tijd ingegrepen.

Waartoe dat allemaal toe leidt weten we inmiddels. Bedrijven moeten noodgedwongen samenwerken, fabrieken zijn gesloten, het aantal merken neemt gestaag af net als het aantal modellen. De strijd om de klant wordt harder gevoerd dan ooit tevoren met consequenties voor de marges.

In Berlijn vindt deze week de grote Europese beurs voor voedsel en drinken plaats. En daarom keken vorige week de vaktijdschriften terug naar de recente ontwikkelingen in de foodsector. Ze stonden stil bij het prijzenoorlogen tussen de supermarkten in Europa. Partijen zijn het eens over oorzaken. De prijzenoorlogen zijn er omdat er te veel supermarkten zijn. Daarnaast wordt er te weinig samengewerkt terwijl gebundelde inkoopkracht steeds belangrijker wordt. En natuurlijk zijn de klanten wispelturig, kan de efficiency hoger et cetera.

Zo te lezen is er weinig verschil tussen de automobielindustrie en supermarkten. Beiden worstelen om te overleven op verzadigde markten.

En dan denk je, wat heeft dat nou weer met hosting te maken?

Vorige week sprak ik op diverse nieuwjaarborrels met partijen die actief zijn in de hosting branche en bij de toeleveranciers. Bijna iedereen had zo zijn ideeën over wat het komend jaar de sector gaat brengen. Een aantal zaken viel mij daarbij op.

Zo was er bijna niemand, die gelooft in sterke groei in de standaard dienstverlening. Wat ik ook noteerde was dat bijna iedereen verwacht dat er meer partijen samengaan. Dat er verschillend werd gedacht over hoe dat zal gaan spreekt voor zich. De een denkt aan overnames door partijen vanuit de sector, anderen zien meer in gemeenschappelijke inkoop of het uitbesteden van activiteiten aan partners die dat goedkoper of beter kunnen. Opvallend was verder, hoe makkelijk men over dit soort zaken sprak. Het is duidelijk geen taboe.

Ik vind dit interessante ontwikkelingen. Niet alleen omdat ik van mening ben dat het aantal aanbieders in deze markt onvermijdelijk moet krimpen. Maar het idee, dat de hosting sector deze stappen neemt, voordat ze belandt in een uitzichtloze situatie als de auto-industrie of supermarktketens is iets dat mij vooral ook hoopvol stemt.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...