Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Downloadverbod genomineerd voor Big Brother Awards

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 29 januari 2010 08:04 uur

Het voorstel van het kabinet en de werkgroep Auteursrechten onder leiding van Arda Gerkens om een downloadverbod in te stellen, is genomineerd voor de jaarlijkse uitreiking van de Big Brother Awards.

Bij de uitreiking van de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen te kijk gezet die het afgelopen jaar opvielen bij hun poging om inbreuk te maken op de privacy van burgers.

Volgens de jury van de awards zal het omstreden voorstel om een downloadverbod in te voeren miljoenen Nederlanders criminaliseren voor een activiteit die nu gewoon is toegestaan onder de thuiskopie-uitzondering van de Auteurswet. Om het goed te kunnen uitvoeren, zouden de online activiteiten van alle Nederlanders nauwgezet gecontroleerd moeten worden, stellen de juryleden.

“Daarbij komt dat de werkgroep van Gerkens het gebruik van zogeheten ‘Deep Packet Inspection’ (DPI) niet uitsluit om een dergelijk verbod te kunnen handhaven.”

Ministers
Andere genomineerden zijn onder andere minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport omdat hij zijn ogen sluit voor de privacybezwaren bij het Elektronisch Patiëntendossier. Ook is minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) genomineerd omdat zij bereid lijkt te zijn om elke vorm van privacy overboord te gooien als het in het belang van de veiligheid en de openbare orde is. Zo is onder haar bewind de opslag van vingerafdrukken voor het biometrisch paspoort ingevoerd.

Ook neemt de jury het minister Ter Horst kwalijk dat zij na de mislukte aanslag op eerste Kerstdag direct overging tot het plaatsen van naaktscanners op Schiphol. “Door haar eenzijdige focus op vermeende functionaliteit en efficiëntie, en haar gebrek aan begrip voor het belang van privacybescherming, bouwt zij mee aan de instrumenten van een politiestaat”, zo schrijft de jury bij de bekendmaking van de genomineerden.

Alle twaalf nominaties zijn na te lezen op de site van privacybelangenorganisatie Bits of Freedom. De winnaars van de Big Brother Awards worden op 5 februari tijdens een awardshow in De Balie in Amsterdam bekendgemaakt.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...