Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN introduceert nieuwe geschillenregeling

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 1 februari 2008 08:11 uur

SIDN kondigt sunrise numerieke .nl-domeinnamen aanSIDN heeft een nieuwe geschillenprocedure voor .nl-domeinnamen geïntroduceerd. De nieuwe regeling zal de huidige ADR-procedure vervangen. De nieuwe regeling onderscheid zich van de oude ADR-procedure vooral in de snelheid waarmee er een uitspraak zal worden gedaan, de grondslag waarop een vordering kan worden ingesteld is veel breder dan enkel het merken- en handelsnaamrecht en geld voor alle .nl-domeinnamen.

De procedure is vrijwel volledig administratief, de eiser dient zijn stukken in bij het instituut dat de regeling uitvoert (het WIPO Arbitration and Mediation Center), de gedaagde kan daarop binnen 20 dagen zijn verweer indienen en op basis daarvan tracht de arbiter binnen 14 dagen uitspraak te doen. Al is het in uitzonderingsgevallen mogelijk dat voor de uitspraak nog een hoorzitting zal plaatsvinden of er additionele stukken worden opgevraagd door de arbiter.

Aan de regeling zijn ook kosten verbonden, 1 tot 5 domeinnamen in één zaak gaat het om 1.500 euro, bestaande uit 1.000 honorarium voor de arbiter en 500 euro administratiekosten en bij 6 tot 10 domeinnamen om 2.000 euro, bestaande uit 1.300 euro honorarium en 700 euro administratiekosten. Er is overigens geen proceskostenveroordeling, zoals bijvoorbeeld in Belgie wel het geval is, terwijl bij rechtszaken over de intellectuele eigendom er in Nederland tegenwoordig wel een volledige proceskosten veroordeling bestaat.

Roelof Meijer, Algemeen Directeur SIDN:

Met de introductie van de nieuwe geschillenregeling volgen we een advies op dat de lokale internetgemeenschap heeft gegeven tijdens het Domeinnaamdebat 2006. Deze regeling heeft een aantal grote voordelen boven de huidige arbitrageregeling. Zo is de geschillenregeling van toepassing op alle .nl-domeinnamen en hun houders en biedt de regeling bredere grondslagen dan alleen intellectuele eigendomsrechten als merken en handelsnamen. Wij zijn er van overtuigd dat de nieuwe geschillenregeling bij zal dragen aan de kwaliteit van het .nl-domein.

De geschillenregeling volgt (grotendeels) het advies van de lokale internetgemeenschap in het Domeinnaamdebat 2006, alleen ontbreekt mediation als eerste (verplichte) stap in het oplossen van een domeinnaamgeschil, dat was ook onderdeel van het advies. Al heb ik begrepen dat het binnen enkele maanden zover is en dat deel nog wordt aangebouwd.

ISPam.nl Job board

Mark, 2 februari 2008 12:30 am

[quote]Er is overigens geen proceskostenveroordeling, zoals bijvoorbeeld in Belgie wel het geval is, terwijl bij rechtszaken over de intellectuele eigendom er in Nederland tegenwoordig wel een volledige proceskosten veroordeling bestaat.[/quote]

Dat vind ik persoonlijk wel een nadeel, hopelijk passen ze dit in de toekomst nog aan.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...