Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Supersnel glasvezelnet Zeewolde moet ook mkb’ers lokken

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 12 februari 2010 08:04 uur

Inwoners van Zeewolde kunnen als eerste thuisgebruikers ervaren hoe het is om een bandbreedte van 200 Mbit per seconde up- en downstream te hebben. De gemeente heeft donderdag het startsein gegeven voor het snelste glasvezelnetwerk dat op dit moment voor consumenten beschikbaar is. Het glasvezelnetwerk is ook aanleiding geweest voor de bouw van een klein datacenter.

Het netwerk, dat tot stand is gekomen dankzij een initiatief van een groep bewoners, is vorig jaar aangelegd door Glashart, onderdeel van Reggefiber. Via internetprovider XMS kunnen consumenten een abonnement op het supersnelle internet nemen.

Overigens is XMS niet de enige provider die internettoegang via het nieuwe net aanbiedt. Het is een open netwerk waarop ook Solcon, ComOne, BellenMetIP en Eljes Network Support hun diensten aanbieden.

Nieuw datacenter
It-dienstverlener Eljes Network Support zag de aanleg van glasvezel als een mooie gelegenheid om een eigen datacenter te bouwen om zo diensten te kunnen aanbieden aan de lokale ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. “We bieden hier alle hostingfaciliteiten, van co-locatie en shared hosting tot virtuele platformen, online backup en extra diskruimte”, vertelt Eljes-directeur Rudolf Ramkema. Hij mikt vooral op de circa 1300 ondernemers die zijn gevestigd op de industrieterreinen rond Zeewolde.

Het datacenter van Eljes is gebouwd in een ruimte van naar schatting slechts 12 vierkante meter. De bouw is ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen en heeft bijna twee maanden geduurd, vertelt Ramkema. Hoeveel de bouw van het datacenter heeft gekost, wil hij niet kwijt.

Een klein datacenter zoals deze biedt volgens hem voordelen omdat klanten zelf de sleutel en toegangscodes krijgen en er altijd in terecht kunnen. Eljes hoopt dat ondernemers ervoor zullen kiezen om hun servers en hosting uit te besteden en zullen onderbrengen in zijn datacenter. “Het voordeel is dat we een supersnelle verbinding hebben, dat zij er zelf geen omkijken naar hebben, maar dat alles toch in de buurt staat als er zich incidenten voordoen.”

Ook andere Glashart-gemeenten
Volgens Ramkema ontbreekt het niet aan interesse voor zijn datacenter bij de ondernemers. Bij de consumenten zou ook veel belangstelling zijn voor het nieuwe netwerk. Van de ruim 20.000 inwoners die Zeewolde telt, hebben er  ongeveer zevenduizend nu de beschikking over een aansluiting op het fiber to the home (FttH)-netwerk. Een deel daarvan heeft zich daadwerkelijk al geabonneerd op het nieuwe glasvezelinternet.

Volgens een medewerker van internetprovider XMS zal naar verwachting 8 tot 10 procent van de inwoners overstappen op het nieuwe glasvezelabonnement. De kosten voor dit abonnement bedragen ongeveer 80 euro per maand.

Overigens is Zeewolde nu de eerste gemeente waar Glashart een netwerk van 200 Mbit in gebruik heeft genomen. Later dit jaar zal ook in andere Glashart-netwerken de symmetrische snelheid van 200 Mb/s gefaseerd worden geïntroduceerd.

Eric, 12 februari 2010 9:40 am

Ik zie in de toekomst zeker meer mogelijkheden voor dit soort lokale initiatieven, zoals bijvoorbeeld ook Breedband Arnhem en Localhost.

12m2 noem ik een serverruimte en geen datacentrum. Hier kunnen max 5 kasten in?

Peter, 12 februari 2010 12:30 pm

"Hoeveel de bouw van het datacenter heeft gekost, wil hij niet kwijt."

500 euro? 1 gamma airco, 6 vloertegels en 3 racks, HUGE!


"Een klein datacenter zoals deze biedt volgens hem voordelen omdat klanten zelf de sleutel en toegangscodes krijgen en er altijd in terecht kunnen."

Zo, dat is een enorm voordeel, de grote datacenters zijn idd alleen toegangkelijk tussen 9:00 en 12:00 en 's middags tussen 13:00 en 17:00...



Aan de redactie:

Ik heb een rack in de garage, het is er nu lekker koud en hij hangt vol servers, binnenkort aansluiten op een KPN lijntje. Datacenter Roden?

stef, 12 februari 2010 12:35 pm

Je hebt werkelijk niets aan zo'n snelle link. Die 200Mbps is natuurlijk zwaar overboekt. 1Gbps bijvoorbeeld naar buiten toe, gedeeld met zijn allen. Dat is 200Mbps voor 5 klanten, of effectief 20Mbps voor 50 klanten. Of 2Mbps bij 500 aansluitingen. Of 200Kbps bij 5000 aansluitingen. Dus permanent knallen is er niet bij. De slimmere webhosters limiteren hun burst tegenwoordig op 10Mbps per connectie, dus ook daar heb je niets aan. HDTV streams zijn 5-10Mbps. Hoeveel streams wil je tegelijk wel niet kijken op 1 adres?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.