Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Bezig met domeinnamen (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 1 april 2010 08:03 uur

We weten allemaal dat het gebruik van fancy domeinnamen als marketing uiting niet alleen leuk is, maar nog eens gepaard gaat met grote stress. Klanten die heel snel een domeinnaam geregistreerd willen zien omdat de drukker wil starten of de zendtijd als is ingekocht, wie heeft ze niet.

En zeker bij dat soort situaties gaat er nog wel eens iets mis. Domeinnamen die al jaren elders in gebruik zijn, of sterk gelijkende namen die door de concurrent in gebruik zijn kunnen dan opeens opduiken. Het kan natuurlijk ook erger. Ik heb meer dan eens met lede ogen moeten aanzien, dat KPN een persconferentie hield waarin een nieuwe dienst werd geïntroduceerd. Natuurlijk waren de voorbereidingen zo geheim geweest, of de bedenkers zo dom, dat er niet was stilgestaan bij het claimen van de domeinnaam.

Door dit soort ervaringen ben ik extra alert op het gebruik van mogelijke domeinnamen in presentaties en projecten. Terzijde, dat verklaard mede waarom ik ooit admin-c was voor duizenden domeinnamen die betrekking hadden op (mogelijke) diensten van KPN of Planet Internet.

Op het veiligheidsevent waar ik vorige week al over schreef had ik ook zo’n domeinnaam ervaring. Tijdens een van de presentaties, werd een project aangekondigd. Een soort van postbus 51 actie die in Europa gaat lopen. De projectnaam was iets als stop419scam (fictieve naam!) en in de presentatie stond achter die term een aantal tweeletterige afkortingen voor de landen die meedoen.

Als op de automatische piloot voerde ik die naam in bij een paar registrars. De spreker schoof ik maar discreet een briefje toe met de vraag of hij de projectnamen als domeinnamen (meervoud!) had geclaimd. Hij knikte maar zag ook mijn verbaasde blik.

Tijdens de koffiepauze bekende hij niet te hebben stilgestaan bij het registreren van de projectnaam bij andere registrars dan zijn eigen ccTLD. Maar ja hij was dan ook niet zo bezig met domeinnamen, dat was meer iets voor anderen.

Ik verbaasde me niet echt over het antwoord. Wat ik niet begreep was, waarom de partij die de registraties voor deze organisatie verzorgde niet de helderheid van geest had te wijzen op andere mogelijke namen en TLD’s. De verklaring daarvoor was simpel, de aanvraag voor domeinen liep verplicht via een overheidsinstantie en die zijn zoals bekend niet zo meedenkend. En duidelijk zelf niet echt bezig met domeinnamen dacht ik toen.

ISPam.nl Job board

Victor van Zuydewijn, 1 april 2010 8:36 am

Dit gebeurde me gisteren nog. Groot project, 100.000+ euro, naam bekend en vollop over gesproken (zeker 100 mensen weten er nu van) maar niet (0!) geregistreerd.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?