Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OPTA: Mega Provider faciliteerde spammers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 24 juli 2006 22:52 uur

De OPTA heeft een rapport naar buiten gebrach (PDF) waaruit blijkt dat Mega Provider, het bedrijf van Martijn Bevelander, zich opnieuw schuldig heeft gemaakt aan het faciliteren van spammers. Hierbij heeft Mega Provider ondermeer tientallen servers gelevert enkel om spam te versturen en daarnaast zelfs geadviseerd in hoe het beste de spam kon worden verstuurt, via ondermeer open proxies.

Helaas voor Mega Provider zijn ze hier niet mee weggekomen, gezien de OPTA vorig jaar al was begonnen met een onderzoek naar de SPAM praktijken. Hierbij zijn destijds een aantal invallen gedaan, zowel op het kantoor van Mega Provider en daarnaast (hoogstwaarschijnlijk) bij Martijn Bevelander thuis.

Wat wel weer jammer is dat Mega Provider voor dit pro-actief faciliteren van spammers geen directe sanctie krijgt. Enkel eem ‘last onder dwangsom’ wat er op neerkomt dat Mega Provider, de medewerkers van Mega Provider en daarnaast Martijn Bevelander in persoon gedurende een periode van drie jaar zal moeten doorgeven als ze vermoeden dat een spammer gebruik wil maken of maakt van hun dienstverlening. De dwangsom bedraagt 48.000 euro per maand en heeft een maximum van 288.000 euro.

Helaas voor Martijn Bevelander lijkt hij er niet zo makkelijk vanaf te komen, gezien hij al eerder een schikking in verband met spam-activiteiten met de Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission) heeft getroffen met een bedrag van 25.000 dollar. Daarnaast moest Bevelander als onderdeel van de schikking beloven nooit meer afzender adressen van e-mail te vervalsen en de FTC op de hoogte houden van zijn actuele adresgegevens en werkzaamheden/activiteiten die hij ontplooit.

Volgens de OPTA heeft Martijn Bevelander zich niet aan de schikking met de FTC gehouden en zodoende zou het nog zo kunnen zijn dat hij die autoriteit nog achter zich aanrkijgt, waarbij de schikking die hij daarmee heeft getroffen voor Mega Provider en hem persoonlijk nog weleens grote consequenties met zich mee kunnen gaan brengen. In iedergeval lijkt het me niet verstandig voor Bevelander om binnenkort eens naar de Verenigde Staten af te reizen.

ISPam.nl Job board

gerwin, 25 juli 2006 7:57 am

Jammer dat de OPTA dit niet veel eerder heeft gedaan, het is al heel lang bekend er vanaf dit network wordt gespammed. Maar goed kan je de OPTA ook niet helemaal aanrekenen, trage besluitvorming *kuch*

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...