Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Digitale nalatenschap (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 8 april 2010 08:04 uur

Eind maart publiceerde Bitkom, de Duitse brancheorganisatie voor aanbieders van internet, online media en telecom een persbericht over het thema digitale nalatenschap. Aanleiding hiervoor is dat er steeds vaker mensen overlijden die actief waren op het internet. Bijvoorbeeld op social networks, maar ook op fora en blogs. Bitkom wil voorkomen dat de achterblijvers spoorzoekers worden en heeft met een persbericht, annex korte opsomming, een aantal tips gegeven.

Ik kreeg het toegezonden, met de vraag of wij in Nederland ook zoiets hebben. Inmiddels weet ik dat dit soort informatie soms verstrekt wordt door individuele ondernemers. Social networksites hebben in de regel een speciaal e-mail adres voor vragen over dit soort zaken. Bij bijna alle aanbieders van telefonie en access vond ik heldere informatie online voor de nabestaanden. Maar volgens mij is er geen gemeenschappelijk document dat hieraan ten grondslag ligt, we hebben immers geen vergelijkbare brancheorganisatie.

Toen ik me verder verdiepte in de Bitkom mailing, las ik dat het document is geschreven voor zowel de internetter als de nabestaanden. Zo staat er dat het voor beiden het beste is, dat de internetter zijn wachtwoorden in een envelop bij een notaris achterlaat. De notaris komt later nog van pas, want Bitkom wijst de lezer op nut in het testament te vermelden wie er wat met de online data (documenten en foto’s) mag doen.

Los van deze gedetailleerde aanpak waardeer ik de nuttige inspanning van Bitkom zeer. Met een vraag bleef ik zitten en dat is, of een dergelijke handleiding ook bestaat voor de aanbieders van online diensten.

Als Nederlandse hoster weet je wel hoe je moet handelen als je klant failliet gaat, niet in de laatste plaats omdat het in de SIDN voorwaarden en procedures is beschreven. Maar een sectorbreed toepasbare handleiding die beschrijft hoe je het beste kunt communiceren met nabestaanden én waar je als ondernemer in dergelijke situaties ook zelf op moet letten zou best wel handig kunnen zijn.

Hostingdiensten zijn allang niet meer uitsluitend voor bedrijven bedoeld. Particulieren laten massaal websites of gameservers hosten. Dus als hoster zal je onherroepelijk ooit geconfronteerd worden met dit soort situaties. En dan is het maar wat praktisch als je kunt teruggrijpen op een overzicht dat voor zowel jou als de nabestaanden de meest voorkomende vragen beantwoord.

Paul, 8 april 2010 8:12 am

"Zo staat er dat het voor beiden het beste is, dat de internetter zijn wachtwoorden in een envelop bij een notaris achterlaat."

Altijd leuk, iedere paar maanden een bezoek bij de notaris omdat ik mijn wachtwoord weer eens heb aangepast :-).

Rashid Niamat, 8 april 2010 9:13 am

@Paul,
goed punt!
Daar had ik nog niet eens aan gedacht.

Martijn Groenleer, 8 april 2010 10:51 am

Het is jammer dat KeePass (een goede applicatie om je wachtwoorden te bewaren) niet de optie bied om OF een wachtwoord OF een certificaat te gebruiken.

Hiermee zou je een certificaat bij een notaris kunnen deponeren en zelf met het wachtwoord blijven werken. De huidige situatie is dat je beiden nodig hebt. Optioneel kun je overwegen om het wachtwoord voor KeePass bij de notaris te deponeren.

Frits, 8 april 2010 6:18 pm

Hoe zit dat eigenlijk met domeinnamen, kunnen die deel uit maken van een nalatenschap?

Rashid Niamat, 9 april 2010 8:21 am

@Martijn,
idee is helder, maar voor een gemiddelde gebruiker is het veel te complex vrees ik.

@Frits,
Ja. Als de erfgenamen accoord gaan dat de naam naar erfgenaam A gaat, dan kan de tussenpartij (hoster, reseller o.i.d.) overdracht houder doorvoeren.

Marjolein Verheij, 27 oktober 2010 6:47 pm

Er is sinds kort een dienst waar je je digitaal nalatenschap kan regelen. Ziggur.me
Je hoeft geen wachtwoorden of inlognamen achter te laten, dus ook niet je wachtwoorden bij te houden. Alleen het e-mailadres is nodig van de profielen die je online gebruikt.

Zeker de moeite van het bekijken waard, www.ziggur.me

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.