Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

eNom beschuldigd van censuur met domeinnamen

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 12 maart 2008 08:07 uur

eNom domein resellerKlokkenluiders website WikiLeaks beschuldigt de op één na grootste domeinnaamreseller eNom er van domeinnamen te censureren.

Op 28 februari besloot een Amerikaanse rechter dat de DNS provider van Wikileaks, alle DNS records van de domeinnaam wikileaks.org moest verwijderen, zodat de domeinnaam niet meer zou resolven, omdat WikiLeaks vertrouwelijke documenten had gepubliceerd van een bank op de Kaaiman eilanden. Ongrondwettelijke censuur noemde WikiLeaks dit!

Nog erger werd het toen eNom naar aanleiding van de uitspraak besloot om op eigen houtje, zonder door de rechter te zijn aangesproken, een registrar-hold op een andere WikiLeaks domeinnaam wikileaks.info te zetten, waardoor ook die domeinnaam onbereikbaar werd. Bij WikiLeaks is die actie in het verkeerde keelgat geschoten en daarom heeft WikiLeaks een onderzoek heeft gestart naar de handel en wandel van eNom.

Nu blijkt dat eNom al eerder domeinnamen heeft geconfisqueerd van een reisbureau op de Canarische eilanden die ondermeer reizen naar Cuba aanbied. Op een dag kwam de directeur van het reisbureau erachter dat er geen bestellingen waren binnengekomen. Niet veel later bleek dat al zijn 80 domeinnamen, zoals www.cuba-hemingway.com uit de lucht waren gehaald. eNom had dit gedaan omdat de domeinnamen op een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid staan. Het merkwaardige is echter dat de domeinnamen van het reisbureau al drie jaar op de zwarte lijsten stonden, voordat eNom actie ondernam.

Hoe dan ook deze kwesties laten een groot probleem zien. Het uit de lucht halen van domeinnamen omdat er content op de website waar ze naar verwijzen staat, is op zichzelf al een zeer slechte ontwikkeling. Zorgelijk is echter dat dit nu blijkbaar ook al gebeurt in verband met wettelijke bepalingen die gelden in het land waar het registry of de registrar is gevestigd, maar die niet gelden in het land waar de gebruiker van de domeinnamen is gevestigd.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...