Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vraag het Mr. Ras: Niet naleven wet- en regelgeving

  • Door
  • Vraag het Mr. Ras
  • geplaatst op
  • 20 maart 2008 08:07 uur

ICTRechtVandaag weer een nieuwe Vraag het Mr. Ras, de rubriek op ISPam.nl waarin Mr. Steven Ras van ICTRecht één juridische vraag van ISPam.nl lezers beantwoordt. Het thema voor de volgende Vraag het Mr. Ras wordt volgende week op ISPam.nl geplaatst.

Niet naleven wet- en regelgeving

Vraag t.bloo:

Onze website voldoet zeker niet aan de wet- en regelgeving. Wat ik juist wel interessant zou vinden is wat dat voor (wettelijk vastgelegde) consequenties kan hebben.

Het niet naleven van de wet- en regelgeving heeft de nodige gevolgen. ISP’s dienen aan tal van wettelijke vereisten te voldoen. In dit artikel zal ik een aantal belangrijke vereisten, de zogenoemde “informatieplichten”, uitlichten en de gevolgen van het niet naleven omschrijven.

Bedrijfsgegevens
Een ISP dient haar bedrijfsgegevens op een duidelijke en toegankelijke wijze op de website te vermelden. Als bijvoorbeeld het KvK-nummer niet op de website wordt vermeld, dan wordt dat aangemerkt als een economisch delict. Op dit delict staat een gevangenisstraf van maximaal zes maanden, een taakstraf of een geldboete van maximaal 16.750 euro. Op dit moment wordt er door justitie weinig prioriteit gegeven aan de vervolging hiervan, maar dat gaat zeker gebeuren.

Elektronische overeenkomsten
Er komt een rechtsgeldige elektronische overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding. Een ISP biedt bijvoorbeeld een hostingpakket aan en de klant vult zijn of haar gegevens in en klikt vervolgens op bestellen. Voor dit proces gelden een aantal informatieplichten. Zo dienen de stappen in het bestelproces duidelijk te worden aangegeven en dient de klant de mogelijkheid te worden geboden om invoerfouten te herstellen. Het niet naleven van deze vereisten heeft tot gevolg dat de klant de overeenkomst kan vernietigen.

Algemene voorwaarden
Met de inhoud van de algemene voorwaarden zit het ook niet altijd goed. Bij het onjuist ter hand stellen van algemene voorwaarden loopt de ISP echter het risico dat bepaalde delen van deze inhoud door de klant vernietigd kunnen worden.
De algemene voorwaarden dienen vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst ter hand te worden gesteld. Dit kan door middel van een link naar de voorwaarden. Daarbij moet de mogelijkheid worden geboden om de voorwaarden op te slaan.

Gezien de consequenties is het belangrijk om aan alle informatieplichten te voldoen. Ook voor het papierloos registeren van de .nl-domeinnamen zijn de informatieplichten belangrijk. De SIDN stelt namelijk dat een ISP aan de informatieplichten dient te voldoen, voordat kan worden overgegaan tot een papierloos registratieproces.

Sebastiaan Stok, 20 maart 2008 11:39 am

Is het verplicht om bankgegevens buiten de facturen op de website te vermelden?

En als je deze vermeld, brengt dit dan enig risico met zich mee.
Ik heb namelijk een keer gehoord dat ze dan misbruik (zouden) kunnen maken de giro/bankrekening.

Steven Ras, 20 maart 2008 12:55 pm

Nee, het is niet verplicht om bankgegevens op de website te vermelden. Het gaat om de bedrijfsnaam, adres van vestiging (geen postbus), e-mail/telefoon, BTW/KvK-nummewr.

Freeaqingme, 21 maart 2008 12:29 am

BTW-nummer ook? Bij een eenmanszaak is het btw-nummer meestal BSN-01, door dit op internet te plaatsen werkt dit identiteitsdiefstal wel erg inde hand (althans, dat zeggen velen).

Sebastiaan Stok, 21 maart 2008 4:09 pm

Mijn BTW nummer verschild toch echt van mijn BSN-nummer.
Offtopic: Vreemde zin eigenlijk, BSN-nummer. de N staag al voor nummer, dus staat eigenlijk dubbel :)

Arjan Bijnen, 23 maart 2008 12:57 pm

@Sebastiaan: Sinds wanneer beschik je over je BTW-Nummer? Dat het BSN en BTW-Nummer gelijk zijn is namelijk echt iets van de laatste jaren. In het verleden deelde de belastingdienst nog wel eens geheel losstaande nummers uit. Bij nieuwe aanvraag vandaag de dag zal je BTW-Nummer, in principe per definitie gelijk staan aan je BSN.

Het (nog) niet verplicht je BTW-Nummer op je website te vermelden. Deze verplichting geld enkel voor je KvK-Nummer. Hiernaast geldt de verplichting voor BV en NV rechtspersonen, om de volledige naam van de vennootschap en de vestigingsplaats (statutaire zetel) te vermelden. Elke andere rechtsvorm mag zonder enig probleem een Postbus adres op haar website vermelden. Als uitzondering op de regel mag een BV of NV dit onder bepaalde omstandigheden ook doen.

Sebastiaan Stok, 23 maart 2008 1:06 pm

Krijg nou wat :)
Weer iets geleerd, ik weet mijn BSN niet uit mijn hoofd.
Dus vandaar, hij verschild wel een beetje. de toevoeging B02 :p

Of dit privacy gevoelig is mij niet bekend.
Sommige vermelden ook bankgegevens, dus of dit gevaarlijk zou ik niet durven zeggen.

Arjan Bijnen, 23 maart 2008 6:24 pm

@Sebastiaan: Je BSN staat standaart op je Rijbewijs, Paspoort en/of ID-Kaart. Heel eenvoudig om die te achterhalen dus.

Indien je ingeschreven staat bij KvK en dit kenbaar is bij Belasting is je BTW nummer dus NL(BSN)B01. Indien je een tweede eenmanszaak bij KvK inschrijft zal je BTW nummer hiervan NL(BSN)B02 etc. etc. worden.

Sebastiaan Stok, 24 maart 2008 11:02 am

Ik snap het ;)
Ik heb twee rechtsvormen geregistreerd staan (onder één KvK nummer), dus daarom heb heb ik B02 staan en niet 1.

* Dat verklaard dus ook die ook gezamenlijke belasting invulling (kon even geen beter woord bedenken) *

Steven Ras, 24 maart 2008 1:18 pm

@Arjan:

[i]Het (nog) niet verplicht je BTW-Nummer op je website te vermelden. Deze verplichting geld enkel voor je KvK-Nummer. Hiernaast geldt de verplichting voor BV en NV rechtspersonen, om de volledige naam van de vennootschap en de vestigingsplaats (statutaire zetel) te vermelden. Elke andere rechtsvorm mag zonder enig probleem een Postbus adres op haar website vermelden. Als uitzondering op de regel mag een BV of NV dit onder bepaalde omstandigheden ook doen.[/i]

Bovenstaande informatie klopt niet. Het BTW-nummer ben je als ISP verplicht te vermelden. Een eenmanszaak dient ook zijn adres van vestiging te vermelden (geen postbus). Zie artikel 3:15d BW.

Sebastiaan Stok, 25 maart 2008 3:56 pm

Even terug te komen op mijn eerste reactie.
Zijn er risico's verbonden aan het publiceren van bankgegevens op de website?

Ik hou zelf namelijk van een goed gestructureerde website, dus waar je de informatie kan vinden die je zoekt.
En dat die op het wettelijke vlak voldoet natuurlijk.

De punten die Mr. Ras aanduid en ook op de website van ICTRecht sporen mij echt aan hier aan te voldoen!
Als ergens regels voor gelden wil ik hier altijd helemaal aan voldoen. Net dat beetje extra meer werk (ik ben gek ik weet het :p )

Deze regels zijn echt heel interessant, en in het nieuwe bestel systeem zal ik hier ook zeer zeker mijn volledige aandacht op vestigen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.