Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Orange Frankrijk vraagt 2 euro voor blokkeren p2p

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 16 juni 2010 08:04 uur

Orange is als eerste Franse isp gestart met het berekenen van een toeslag aan klanten die willen voorkomen dat ze via internet muziek of andere bestanden illegaal gaan uitwisselen. Op die manier zouden gebruikers de nieuwe anti-piraterijwet kunnen ontlopen.

Klanten van het Franse Orange kunnen voor 2 euro per maand alle mogelijkheden tot het delen van bestanden via p2p-netwerken laten blokkeren. De nieuwe service zou klanten gerust moeten stellen zodat ze zeker weten dat ze geen illegale bestanden uitruilen en riskeren dat hun internetverbinding wordt afgesloten, schrijft Torrentfreak.

Gebruikers dienen hiervoor software te installeren die op de achtergrond draait en gebruikmaakt van een zwarte lijst die wordt beheerd en bijgewerkt door Orange. Welke diensten en sites er precies op die lijst staan is geheim.

“Onze oplossing is in de eerste plaats bedoeld voor ouders die er zeker van willen zijn dat hun kinderen niets illegaals doen op p2p-netwerken”, aldus het bedrijf in een verklaring aan de Franse media.

De provider waarschuwt overigens er wel voor dat de service niet betekent dat gebruikers helemaal zijn beschermd tegen juridische actie in het kader van Hadopi, de wet die het mogelijk maakt om de internetverbinding van ‘draaideur-downloaders’ af te sluiten.

Slecht beveiligd
De software die Orange gebruikt blijkt alleen niet feilloos en degelijk beveiligd te zijn, zo voegt Torrentfreak eraan toe. Met behulp van het programma Wireshark wist de site een ip-adres van één van de gebruikers te achterhalen.

De externe server waar de service van Orange op draaide was begin deze week bovendien slecht beveiligd. Zo stonden de gebruikersnaam en wachtwoord nog standaard ingesteld op ‘admin’, ‘admin’.

Torrentfreak heeft betrokkenen ervan op de hoogte gesteld dat hun ip-adres toegankelijk was en dat ze een potentieel doelwit zijn voor kwaadwillenden die malware willen verspreiden.

ISPam.nl Job board

Peter, 16 juni 2010 11:13 am

misschien moeten ze eerst eens zorgen dat internet uberhaupt werkt, voordat ze weer dingen gaan afsluiten...

Sjoerd van Groning, 16 juni 2010 1:03 pm

Dit vind ik wel humor omdat ik het andersom had verwacht.Ik had verwacht dat ze geld zouden vragen om p2p wel door te laten.

Maar ik denk dat het een goed idee is om het aan te bieden aan mensen. Het is optioneel en het bedrag is niet wereldschokkend. Als je zeker wilt zijn geen rare brieven te krijgen omdat je kinderen illegale software downloaden kan je hier prima op ingaan.

t.bloo, 17 juni 2010 12:57 pm

ja maar als je er software op de PC voor moet installeren, dan houdt dat geen kinderen tegen natuurlijk

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...