Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Voetbal, internet ….en advocaten (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 1 juli 2010 08:02 uur

Toen ik nog voor een access provider werkte was ik admin-c voor vele duizenden domeinnamen. Een klein deel daarvan was voor ons bedrijf. Het merendeel van die domeinnamen was geregistreerd in opdracht van klanten. Hierdoor was ik standaard het eerste aanspreekpunt in geval van klachten over de inhoud van een domein of homepages van abonnees.

Ik heb jaren de tijd gehad patronen in klachten en klagers te herkennen. Een daarvan was dat rond grote sportevents het aantal klachten altijd enorm toenam. In de opmaat naar het EK voetbal 2000 werd ik op een gegeven moment meerdere keren per dag gebeld door advocaten van teams, spelers, sponsors en de organisatie zelf.

Ze waren allemaal gericht op zoek (!) naar afbeeldingen die zonder toestemming waren gepubliceerd. De meeste afbeeldingen waar over werd geklaagd stonden niet op “fansites” maar op sites rond weddenschappen. Deze gewraakte sites varieerden van simpele html met veel platte tekst, tot complexe sites met databases en inlogprocedures.

De meest bizarre case die ik in die jaren heb meegemaakt betrof de homepage van een abonnee, een amateur voetbalclub (url was iets als home.planet.nl/~ietsmetvoetbal). Op de website stonden foto’s van het seizoen en in platte tekst de standen. Op het eerste gezicht niets mis mee, maar volgens de UEFA advocaten maakte deze website misbruik van de logo’s van UEFA en het EK2000. Dus of ik maar de naw van de gebruiker wilde doorgeven en de site afsluiten.

Ik zag echter nergens een logo staan en vroeg de advocaat per e-mail om een screenshot. Binnen no-time boze advocaat aan de lijn die niet in de maling genomen wenste te worden. Na veel gehannes bleek dat de advocaat met een IE browser surfte en overal fijne pop-ups zag voorbij komen. Mijn browser liet dat soort ellende niet zien.

Maar wat zag de advocaat dan dat ik niet zag? In een frame van de homepage die wij hosten stond een pagina van een externe website opgenomen. Als je daarop klikte kreeg je een pop-up en die toonde de logo’s.

Leek me overduidelijk dat wij niet de juiste adressant waren voor de klacht. Dus ik stelde voor het dossier te sluiten, anders zou ik hem om te beginnen direct gaan factureren voor mijn uren onderricht internet basics. Dat schoot de advocaat in het verkeerde keelgat en wat volgde was het vaste ritueel van blafbrieven. Weken zag hij later de onmogelijkheid van zijn zaak in. Toen was het EK2000 natuurlijk al lang voorbij.

ISPam.nl Job board

gerwin, 1 juli 2010 10:16 am

Heerlijk dat gedreig gelijk, even netjes vragen is er niet meer bij. Tegenwoordig mag je geloof ik ook niet meer met oranje jurkjes naar WK wedstrijden. Jeeh for kapitalisme!

Rashid Niamat, 1 juli 2010 10:43 am

@Gerwin,

het verschilt per type organisatie. Met name de internationale sportkoepels, kunnen uitblinken in voor ons onacceptabel gedrag.
Komt voor een deel, omdat internationaal gelijk staat aan grote belangen en veel geld. Anderzijds speelt een rol, dat de niet NL-advocaten vanuit een andere cultuur opereren.

Met die kennis in het achterhoofd kun je bijvoorbeeld wellicht voorkomen dat een gesprek binnen 5min escaleert ;-)

Sjoerd van Groning, 1 juli 2010 1:26 pm

Dit soort gedrag kent de blauwe arm der wet zelf ook. Agenten willen wel eens bellen of mailen om diverse gegevens te ontvangen. Als je dan aangeeft dat je prima wilt meewerken zodra ze met een bevel aankomen wordt er hoogst verontwaardigd gereageerd. En daarna komt er ook geen bevel...

Meestal komt daarna helemaal niks, maar gaat men toch maar eens de eigenaar van een site direct benaderen wat veel beter werkt. De meeste eigenaren van een site willen prima reageren en meehelpen als er een goede casus is.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...