Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EZ doet onderzoek naar aanpak botnets door providers

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 6 juli 2010 08:01 uur

Het ministerie van Economische Zaken wil weten in welke mate er computers in hun netwerken bevinden die deel uit maken van een botnet en wat providers daadwerkelijk ondernemen om botnets aan te pakken. Het ministerie heeft hiervoor een onderzoeksgroep van de Technische Universiteit Delft ingeschakeld, meldt Computable.

Onder leiding van professor Michel van Eeten van de Faculteit Techniek, Bestuur & Management deed dezelfde onderzoeksgroep al onderzoek naar de rol van providers bij botnets in het algemeen. De resultaten van dat onderzoek werden vorige maand gepresenteerd. Uit het onderzoek bleek dat providers een cruciale rol spelen bij de bestrijding van botnets.

Het ministerie wil nu weten in welke mate providers computers in hun netwerk hebben die onderdeel van een botnet zijn en wat providers doen om botnets aan te pakken. De 14 grootste Nederlandse providers hebben vorig jaar een convenant gesloten om botnets aan te pakken.Dat convenant is echter betrekkelijk vaag. Het onderzoek moet daarom duidelijk maken wat de realiteit van botnets in Nederlands is.

De opdracht van Van Eeten is naar eigen zeggen om aan ‘fact finding’ te doen, terwijl de normatieve vragen door het ministerie mogen worden beantwoord. Al stelt hij wel vooraf dat het onrealistisch is om geen inspanning van providers te vragen bij de bestrijding van botnets. Eveneens is het onrealistisch om van providers te verwachten dat ze elke geïnfecteerde computer aanpakken, aldus Van Eeten.

In zijn vorige onderzoeksrapport was Van Eeten wel kritisch over het feit dat Nederlandse providers weinig tegen botnets ondernemen. Dat was althans het vermoeden. Het nieuwe onderzoek moet aantonen of die verdenking terecht is.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?