Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europese NGO’s vragen EU-Hof dataretentie richtlijn te vernietigen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 april 2008 08:04 uur

Stop bordEen groep van 43 Europese NGO’s waaronder burgerrechten organisaties, vakverenigingen van journalisten, ISP’s en anderen hebben in een brief aan het Europese Hof van Justitie om de Europese dataretentie richtlijn te vernietigen.

De brief dient als ondersteuning van de procedure tegen de dataretentie richtlijn die in 2006 al door Ierland is ingesteld bij het Hof omdat de dataretentie richtlijn volgens Ierland de richtlijn niet de juiste verdragsrechtelijke basis heeft.

In de brief stellen ondertekenaars dat dateretentie richtlijn in strijdt is met het recht op de persoonlijke levenssfeer, het briefgeheim, de vrijheid van meningsuiting en het recht van ISP’s om vrij te beschikken over hun eigendommen.

Ondanks het feit dat de richtlijn grote maatschappelijk schade kan veroorzaken, is het potentieel ervan, in totaal, gering. Dateretentie kan individuele rechten enkel beperkt en in relatief onbelangrijke kwesties beschermen. Een significant effect op de hoeveelheid criminaliteit is daarentegen niet te verwachten.

Zodra dataretentie geïmplementeerd is lopen burgers continue het risico dat dat hun verkeersgegevens ooit zullen worden gebruikt voor valse verdachtmakingen of misbruik door de overheid of private partijen. Hierdoor brengt dataretentie de open communicatie in de maatschappij als geheel in gevaar.

De brief is voornamelijk door Duitse en Franse organisaties ondertekend, Bits of Freedom en XS4ALL zijn de enige twee Nederlandse organisaties onder de ondertekenaars. Deze brief is een geweldig initiatief en hopelijk besluit het Hof van Justitie de richtlijn te vernietigen!

Edit 18:00 uur : De procedure van Ierland is gebaseerd op een verdragsrechtelijke kwestie in plaats van inbreuk op het Europees Vedrag van de Rechten van de Mens (EVRM).

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...