Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Miljoenen sites van Network Solutions besmet’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 18 augustus 2010 08:05 uur

Waarom zou je als hacker zelf een botnet willen vormen via individuele gebruikers als het veel gemakkelijker en effectiever kan door een hostingbedrijf te infecteren met malware? Dat lijkt de Amerikaanse hostingprovider Network Solutions te zijn overkomen.

De hoster erkende maandag dat er kwaadaardige code verstopt heeft gezeten in de widget die het bedrijf aanbood op zijn weblog voor kleine bedrijven, growsmartbusiness.com. Volgens beveiligingsbedrijf Armorize heeft Network Solutions hierdoor tussen de 500.000 en vijf miljoen websites gehost die malware verspreidden.

Niet alleen werd de widget met kwaadaardige code aangeboden op het Growsmartbusiness.com-blog. Ook werd de widget geïnstalleerd op alle geparkeerde domeinen. Volgens Wayne Huang, oprichter en technisch directeur van Armorize Technologies, is het de grootste besmettingshaard die hij heeft meegemaakt.

Schattingen
Network Solutions laat in een reactie weten dat de genoemde aantallen van besmette sites niet geloofwaardig zijn. Hoeveel websites bij Network Solutions wel de malware hebben verspreid, wil of kan het bedrijf niet zeggen. Network Solutions host ruim zeven miljoen geregistreerde domeinnamen en circa 350.000 websites.

Huang baseert zijn schattingen op zoekacties met meerdere zoekmachines. “Zoekmachines zijn doorgaans niet heel goed in het indexeren van geparkeerde domeinen. Het aantal daadwerkelijk geïnfecteerde domeinen ligt daarom nog hoger dan wat bij Yahoo en andere zoekmachines te vinden is”, zo stelt hij tegenover Computerworld. Volgens Huang zit het getal van vijf miljoen geïnfecteerde domeinen het dichtste bij de waarheid.

Trojaans paard
Door de widget werden domeinen geïnfecteerd waarbij de Nuke-toolkit werd geïnstalleerd bij bezoekers die gebruikmaken van Internet Explorer, Firefox, Chrome of Opera. Als de browser succesvol was gehackt, werd een Trojaans paard binnengehaald, werden zoekopdrachten omgeleid en werden pop-upadvertenties getoond.

De hackers die achter de kwaadaardige code zitten, verdienen vermoedelijk hun geld met het lanceren van advertenties op geïnfecteerde Windows-pc’s en door de malware verder te verspreiden via p2p-systemen binnen het netwerk.

Network Solutions heeft inmiddels de kwaadaardige widget verwijderd en ook de site Growsmartbusiness offline gehaald. Toch zouden er nog zo’n 5700 websites te vinden zijn waarop de widget is te vinden, denkt Huang.


ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...