Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Noodklok geluid over IPv6

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 april 2008 08:02 uur

Noodklok geluid over IPv6Tijdens de Global IPv6 Summit in Peking zijn de belangrijkste spelers op internet bij elkaar gekomen om te praten over de toekomst van IPv6. Volgens Tony Hain van Cisco zullen IPv4 adressen over drie jaar op zijn en luidde daar de noodklok over, zo schrijft IPv6 expert Iljitsch van Beijnum op Arstechnica.

Van Beijnum weet niet of het zo vaart zal lopen als Hain stelt, volgens hem kan het net zo goed nog vijf jaar duren voor dat de IPv4 adressen daadwerkelijk op zijn. Er zijn namelijk nog meer dan 1 miljard IPv4 adressen beschikbaar (350 miljoen bij de regionale registries zoals RIPE en 700 miljoen in de global pool), terwijl er in 2007 zo’n 200 miljoen zijn uitgegeven. In 2006 waren dit er nog maar 160 tot 175 miljoen, dus er is wel een duidelijke toename in de vraag naar IPv4 adressen. De vraag is dus of die toename doorzet.

Daarnaast stelt Van Beijnum dat het mogelijk helemaal niet zo erg is als er geen IPv4 adressen meer te krijgen zijn. Als er geen IPv4 adressen meer te krijgen zijn, moeten internet gebruikers over gaan op NAT, IPv6 of beide. Vrijwel alle hardware en software kan omgaan met IPv6. De overstap naar IPv6 kan daarom volgens Van Beijnum vrij snel en eenvoudig.

ISPam.nl Job board

Memnon, 18 april 2008 8:35 am

"Vrijwel alle hardware en software kan omgaan met IPv6."

Ja man, ik dacht het ook .... NIET

Peter, 18 april 2008 9:43 am

Laat al die onderwijs instellingen en concorten hun ranges eens opruimen en inleveren. Teveel instellingen die voor elke werkplek een public ip toekennen.

Punica, 18 april 2008 9:57 am

Memnon, of je kijkt wat verder als je neus lang is.

Jouw huis tuin en kuiken routertje doet geen IPv6 nee, nou so what? Men routeert jou gewoon op IPv4 tot de router en gaat daarna verder met IPv6, gewoon mogelijk, je hebt v6 over v4 tunnels dus waarom andersom ook niet?

En Peter, je hebt helemaal gelijk, kijk ook naar die Amerikaanse bedrijven die complete /16's of /8's hebben.

Jayvd, 18 april 2008 10:45 am

Denk dat we ons toch langzamerhand maar eens moeten gaan voorbereiden op IPv6, denk dat het terugroepen van die /16's en de /8's dat het de snelheid niet ten goede komt.

Maak je de routing tables stukken groter als je die allemaal gaat opdelen, het lijkt mij dat dat niet bepaald sneller wordt.

M. Piscaer, 18 april 2008 11:11 am

Zowiezo liever vandaag over naar IPv6 dan morgen, wanneer je gebruik gaat maken van nat of het terug roepen van die /16's en /8's blijft het allemaal uitstellen van de executie. Ooit eens zal je over moeten, rekening houdend met de afschrijvingstermijn is 5 jaar kort. Daarom denk ik dat er een soort hype / discussie gecreëerd moet worden over IPv6. Waardoor de bewust wording van de noodzaak om over te gaan naar dit nieuwe protocol erg belangrijk is.

Daarbij denk ik dat RIPE er moet voor zorgen dat ipv6 adressen gemakkelijker uitgegeven wordt en dat de uitgifte van ipv4 moeilijker gemaakt moet worden. Hierdoor gaan de bedrijven de tekorten voelen doordat de aanvragen langer duren of stroever lopen. Zodat er dus naar alternative gekeken gaat worden zoals IPv6. ( Of een IPv4 adres moet duurder worden en een IPv6 goedkoper, immers IPv4 is schaarser (bijvoorbeeld door per IPv4 adres in rekening te brengen. ))

Randy, 18 april 2008 12:50 pm

Als de RIPE nu eens IPv6 blokken uitgeeft, PI of op naam, dan kan ik morgen de meeste servers al bereikbaar maken.

Martijn, 21 april 2008 4:40 pm

Iljitsch van Beijnum onderschat een aantal dingen.

Ten eerste is de software/hardware ondersteuning van IPv6 absoluut niet goed te noemen. De grote vendors (Cisco, Juniper, etc.) hebben wel IPv6 support in hun besturingssystemen zitten, maar de performance ervan is over het algemeen vreselijk slecht. Door gebrek aan gestandariseerde test suites (en gebrek aan gebruik van IPv6 in de praktijk) wordt er echter weinig aan de performance gedaan.

Verder heeft het meestgebruikte OS ter wereld (Windows XP) wel IPv6 support, maar ondersteunt het geen DNS over IPv6. Met andere woorden: deze implementatie is volslagen nutteloos.

Ten tweede: Overstappen naar IPv6 ligt een stuk lastiger dan 'ow, ik kan geen v4 adres meer krijgen? doe me dan maar een v6'. De allerbelangrijkste issue is namelijk dat het *niet* mogelijk is om vanuit een IPv6 netwerk contact te leggen met een IPv4 host of vice versa. Dit is een vreselijke arrogante en verkeerde beslissing die gemaakt is bij het ontwerp van IPv6 die een overstap behoorlijk lastig zal maken. Nu moeten er enorme workarounds worden verzonnen om IPv6 gebruikers toch toegang tot IPv4 sites te verschaffen.

Het enige waar hij gelijk in heeft is dat het niet zo'n vaart zal lopen met de crisis wanneer de adressen op zijn. Het zou me niet verbazen als er op een gegeven moment een marktontwikkeling ontstaat net zoals je die al ziet met populaire domeinnamen. Bedrijven zetten hun ongebruikte adresruimte voor veel geld te koop en de rest gaat nog zuiniger aan doen met IP's. Op die manier redden we het nog wel een paar jaar voordat de adressen op zijn.

Echter, het luiden van de noodklok is zeker terecht, want IPv6 is op dit moment nog zeer ver van implementatie verwijderd. Zie ook onderstaande presentatie van Randy Bush:

http://www.nanog.org/mtg-0710/presentations/Bush-v6-op-reality.pdf

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...