Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘BBC hoeft niet te betalen voor de iPlayer’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 mei 2008 08:01 uur

BBC iPlayerDe miljard euro aan investeringen die Britse ISP’s moeten om de capaciteit van hun netwerken te verhogen om zo het dataverkeer dat de iPlayer van de BBC te kunnen verwerken, moeten niet voor rekening komen van de BBC, zo stelde Ed Richards, directeur van de Britse telecomwaakhond Ofcom tegenover een tweetal parlementaire commissies.

Ik ben er niet van overtuigd dat het juiste antwoord is om BBC te laten betalen voor de iPlayer. Dit is waarschijnlijk niet de enige manier waarop de upgrade kan worden gefinancierd en wij verwachten ook niet dat het zal gebeuren. Ik ben er zeker van dat ook wij de BBC daar niet toe kunnen dwingen en ben ook niet van plan om het te proberen.

De kosten voor de investeringen in de netwerken van ISP’s zouden moeten worden opgebracht door de ISP’s zelf als hun klanten, zo vindt Richards. Dat is interessant, want met de iPlayer die gebruik maakt van P2P wil de BBC zo’n 2,5 miljoen euro uitsparen, terwijl als gevolg daarvan de ISP’s totaal 1 miljard moeten investeren door die keuze. Dat is natuurlijk een absurde verhouding. De andere zijde van de medaille is dat ISP’s als gevolg van dit soort en andere nieuwe ontwikkelingen hun netwerken sowieso moeten upgraden.

Randy, 1 mei 2008 12:52 pm

Het is wel een nieuwe trent aan het worden; de klant betaald al voor bandbreedte en de contentaanbieder mag er dan nog een keer voor betalen? Absurt gewoon.

Michel, 1 mei 2008 5:19 pm

Nee hoor Randy. De BBC streamde eerst. Dat kostte ze rond de 3 miljoen euro aan servers en traffic. Met 1 miljoen views per dag kom je jaarlijks uit op minder dan 1/100 cent per view.

En toen schakelde de Beeb over op Peer 2 Peer techniek. Om die 3m te besparen. Die omschakeling veroorzaakte zoveel extra bandbreedte dat de ISP's elk jaar gezamenlijk bijna 1 miljard euro moeten uitgeven aan netwerkcapaciteit. Oftewel een kostentoename van een factor 333. Want het aantal views nam niet toe. Sterker nog, de beeldkwaliteit ging er op achteruit.

De BBC verlegde dus de kosten niet alleen naar de ISP's maar zadelde ze ook nog eens met extreme kosten op. Terwijl er geen kijker meer bij kwam. En de BBC meldde de protesterende ISP's dat ze de kosten dan maar op de abonneehouder moeten afwentelen.

Het kan niet zo zijn dat 1 enkele omroep een domme techniek keuze maakt en de consument daardoor 5 euro per maand meer kwijt is. Dus rest de ISP's 1 maatregel: de BBC afknijpen, totdat ze weer gewoon gaan streamen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.