Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

T-Systems opent datacenter-testomgeving

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 17 september 2010 08:04 uur

Netwerkbedrijf T-Systems heeft deze week in München officieel zijn Innovation Center geopend. Dit is een ruimte waar nieuwe technologieën in een afgesloten netwerk kunnen worden getest en kunnen worden getoond aan klanten. Onderdeel van het Innovation Center is het Datacenter 2020.

Het Datacenter 2020 is een klein rekencentrum waar testen worden uitgevoerd om het energieverbruik te verminderen of de koeling te verbeteren. Het is gevestigd in het pand van één van de twee grote datacenters van T-Systems in München.

Samen met Intel test T-Systems er hoe componenten in het datacenter reageren als er één element verandert. “Alle componenten in een datacenter functioneren in samenhang met elkaar. Alleen door alles als geheel te zien kom je erachter hoe componenten afzonderlijk reageren”, aldus T-System.

Het veranderen van de omstandigheden gebeurt onder meer door de temperatuur in het datacenter te veranderen. De binnentemperatuur in het cold aisle-gedeelte is 22 graden, daarbuiten is het 38 graden, vertelt een medewerker van het bedrijf. Ook wordt getest hoe het energieverbruik verandert als het vermogen wordt verhoogd van bijvoorbeeld 5 kw/rack naar 10 kw/rack.

Vanachter glas is het Datacenter 2020 te bekijken

Scheikundige reactie
De testopstelling in München is naar eigen zeggen ook de eerste datacenterlocatie waar gebruik wordt gemaakt van elektriciteit die is opgewekt uit fossiele brandstoffen. Biomethaan gas wordt in een groot vat, dat buiten naast het datacenter staat, gemengd met pure zuurstof waarna er een chemische reactie ontstaat die elektriciteit oplevert voor een deel van het datacenter.

Voordelen hiervan zijn onder meer dat het betrouwbaar en milieuvriendelijk is. Wel zijn de kosten hoog. Het kost ongeveer 10.000 euro voor het opwekken van 1 kilowatt aan stroom. Bovendien is de productie van elektriciteit beperkt. Om het hele datacenter van T-Systems in München van stroom te voorzien, zouden tien van dergelijke Fuel Cells nodig zijn. Met het gebruik van de fossiele brandstoffen hoopt T-Systems uiteindelijk een lager energieverbruik en een PUE (Power Usage Effectiveness) van 1,4 te bereiken.

ISPam.nl Job board

MikeN, 18 september 2010 12:25 pm

"De testopstelling in München is naar eigen zeggen ook de eerste datacenterlocatie waar gebruik wordt gemaakt van elektriciteit die is opgewekt uit fossiele brandstoffen"

:') srsly?

Arne Vanderheyden, 21 september 2010 5:03 pm

"Wel zijn de kosten hoog. Het kost ongeveer 10.000 euro voor het opwekken van 1 kilowatt aan stroom."
Da's ook geen manier van uitdrukken, 1kW opwekken is geen probleem, maar voor welke tijdsduur...

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?