Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Europa gaat steeds meer op Iran lijken – column

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 24 september 2010 08:09 uur

Het Europees Parlement vindt dat illegaal downloaden op internet moet worden aangepakt. Woensdag werd een rapport aangenomen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om met strafmaatregelen te komen voor online piraterij.

Dit gaat leiden tot de gevreesde ‘three strikes you are out’-wetgeving waarbij een internetter na drie overtredingen wordt afgesloten van het internet. Hoewel velen inmiddels erkennen dat internet behoort tot de primaire levensbehoefte van burgers.

Ook gaan isp’s gedwongen worden te gaan meewerken aan de bestrijding van piraterij, als het aan de leiband van de entertainmentindustrie lopende Europarlementariërs ligt. De NS bemoeit zich niet met de inhoud van uw bagage als u op reis gaat. Maar isp’s dienen hun gebruikers te gaan bespioneren en worden straks aansprakelijk als hun klanten iets illegaals doen.

Isp’s zullen – als het aan de ‘platenmaffia’ ligt – zonder rechtelijke toetsing illegale downloaders moeten afsluiten. Ik zal alvast een aantal bruine hemden kopen voor alle conculega’s alhoewel we deze waarschijnlijk gratis verstrekt gaan krijgen, zodat we goed herkenbaar en afschrikwekkend zijn voor onze klanten. De isp-politie waakt!

De platenmaatschappij verkopen geen platen meer en hebben inmiddels van lobbyen hun core-business gemaakt. En dat leidt nu tot de aanname van dit rapport.

En zo verwordt de EU langzaamaan tot een totalitaire staat vergelijkbaar met Iran en China.

Ik voer geen pleidooi voor illegaal downloaden. Maar kan de entertainmentindustrie zich niet eens beter over andere businessmodellen buigen? Ik gebruik nu enige tijd Spotify voor 10 euro per maand en ben zeer blij dat deze entertainmentdienst er nu eindelijk is. Andere vernieuwingen vanuit deze industrie blijven echter uit. Omdat ze het te druk hebben met het voeren van het achterhoede gevecht.

Onder aanvoering van de platenbobo’s worden in rap tempo allerlei fundamentele burgerrechten zoals de vrijheid van meningsuiting, privacy en recht op een eerlijk proces, opgegeven. En dat om de zakken te vullen van deze opvreters, want artiesten profiteren maar heel beperkt van de omzetten van platenmaatschappijen.

Nog vorige week kondigde onze demissionaire minister van Justitie aan dat onwelgevallige websites door justitie uit de lucht gehaald mogen worden. Zonder rechtelijke toetsing.
Het zal dus waarschijnlijk een van de laatste keren zijn dat ik me wat ongenuanceerd in een internetcolumn kan uitlaten want volgende keer zal de officier van justitie, als ik me kritisch uitlaat, de column wel eens offline kunnen brengen. Geen rechter die hem tegenhoudt.

D66 is woedend: “Er zijn praktische, economische, en ook principiële bezwaren tegen de strenge handhaving. Dit is een stap terug in de tijd. Je kunt niet pleiten voor strengere handhaving van een verouderd systeem, dat nu al niet handhaafbaar blijkt. Op die manier houdt het artiesten, consumenten en bedrijven voor de gek.” De PvdA vindt de maatregelen ‘buitenproportioneel’.

Enige hoop kan gevestigd worden op Neelie Kroes. Zij kiest een andere lijn dan de parlementariërs omdat zij beseft dat het gebruik van internet essentieel is voor de groei van onze economie. Maar voorlopig zijn we eerst weer een stap verder in de richting van een politiestaat.

ISPam.nl Job board

Max, 24 september 2010 9:16 am

super goed verhaal! En blijf dit onderwerp posten zodat mensen zich hiervan bewust worden.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...