Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Staatssecretaris Heemskerk: ‘Aanpak cybercriminaliteit topprioriteit’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 28 mei 2008 08:05 uur

Staatssecretaris: Landrush numerieke .nl-domeinnamen niet misluktBij de uitreiking van het jaarbericht 2007 (PDF) van het programma Nederlandse Infrastructuur ter bestrijding van Cybercrime (NICC), heeft staatssecretaris Heemskerk gesteld dat de aanpak van cybercriminelen een topprioriteit is.

In het jaarbericht wordt uitgebreid ingegaan op het project ‘Stroomlijnen en Convergentie van Notice-and-Take-Downsystemen’, daarbij staat over het internetbedrijfsleven (waaronder met name de hostingbranche):

Gedachte is om in de tweede fase van het project de juridische en technische expertise en intensief overleg tussen de overheid en de particuliere sector te bundelen. Het internetbedrijfsleven is een jonge, relatief weinig gereguleerde bedrijfstak. Daarom is men grotendeels afhankelijk van jurisprudentie en eigen initiatieven met voldoende draagvlak binnen de sector. De bedoeling is om samen met de internetbedrijfstak in 2008 te bezien welke verbeteringen mogelijk zijn ten aanzien van de inzet van NTD.

Hieruit blijkt maar weer dat de overheid moeite heeft om grip te krijgen op de hostingbranche. Al eerder heeft staatssecretaris Heemskerk aangegeven dat hij vooral ook webhosters aan hun zorgplicht wil houden. Door het gebrek aan structuur is adequate zelfregulering die er voor zorgt dat rotte appels van de markt worden geweerd vrijwel onmogelijk. Aan de andere kant is dat precies de voorwaarde waarop overheidsregulering achterwege kan blijven. Daarom denk ik dat vroeger of later de overheid de hostingbranche zal gaan reguleren.

In dat kader zou het plan van SIDN om .nl-registrars te accrediteren, waardoor er een algemene minimale kwaliteitsnorm in de hostingbranche ontstaat, overheidsregulering kunnen voorkomen. Dat is nodig, want voor het MKB pakt overheidsregulering meestal niet goed uit!

ISPam.nl Job board

gerwin, 28 mei 2008 2:10 pm

Waarschijnlijk zeer selectieve "Cybercriminaliteit" zoals kinderporno, terrorisme en copyright content richting webhosters.
Maar als de webhosting partijen de hulp nodig hebben zullen wij deze wel niet krijgen ....

h.j.tjemmes, 30 juli 2008 8:33 am

test nav niet verzenden

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...