Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Europese datacenter gedragscode is een tandeloze waakhond’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 9 november 2010 08:05 uur

De Europese Code of Conduct for Data Centres on Energy Efficiency blijkt op meerdere punten niet goed aan te sluiten op de wensen en behoeften van de it-sector. Het aantal bedrijven dat de code naleeft, is daarom erg laag, zo stellen Britse onderzoekers.

Voor bijna de helft van de ondervraagde bedrijven geldt dat een gebrek aan financiële middelen het grootste obstakel vormt om zich aan te sluiten bij de Europese gedragscode voor datacenters, stellen onderzoekers van het Britse datacenterbedrijf Sentrum. Dit bedrijf heeft onderzoek gedaan naar de vraag waarom zo weinig Britse bedrijven de Code of Conduct ondersteunen. In Engeland heeft ongeveer 15 procent van de grote organisaties de gedragscode ondertekend.

Prioriteiten
Vooral gebrek aan voldoende geld weerhoudt bedrijven ervan de Europese gedragscode voor datacenters na te leven. Daarnaast zegt meer dan een derde  van ondervraagde it-managers dat ze liever prioriteit gaven aan grotere en belangrijkere it-problemen.  Bovendien zegt ruim een kwart dat ze de gedragscode niet steunen omdat er geen boete of andere sanctie volgt op het niet goed naleven van de gedragscode. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat van de bedrijven die de gedragscode wel hebben hebben ondertekend, 87 procent niet (helemaal) voldoet aan de gestelde voorwaarden.

“Onze conclusie is dat het falen van de gedragscode voor een groot deel te wijten is aan de manier waarop het is opgezet en geïntroduceerd en hoe het wordt beheerd”, legt Franek Sodzawiczny van Sentrum uit. “Door het te presenteren als een vrijwillige keuze wordt de code een tandeloze waakhond, waarbij de middelen ontbreken om in te grijpen en de noodzakelijke standaardprodcedures op te leggen.”

De EU Code of Conduct for Data Centres is in 2009 geïntroduceerd om – als energieslurpende grootverbruikers – met behulp van een reeks richtlijnen vrijwillig het energieverbruik in Europese datacenters naar beneden te brengen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...