Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Datacentervloer kan tot 60% worden verkleind’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 24 november 2010 08:04 uur

Het ontwerp en de inrichting van een datacenter kan forse besparingen opleveren. Volgens onderzoeksbureau Gartner kan een datacenter tot 60 procent kleiner worden dan huidige datacenters. Tegelijkertijd  kan de capaciteit met 300 procent groeien.

Deze en andere ideeën over het datacenter zijn besproken op de tweedaagse bijeenkomst Gartner Data Center & IT Operations Summit die deze week in Londen heeft plaatsgevonden.

Het toverwoord voor het ultieme datacenter zoals Gartner dat schetst is: dichtheid.  De gedachte om servers ver uit elkaar te plaatsen zodat er minder koeling nodig is, behoort volgens de onderzoekers echt tot het verleden. Serverracks moeten zo vol mogelijk worden gestopt zodat zowel de computerkracht als de koeling als het ware worden gecentraliseerd.

“It-managers hebben zich de afgelopen jaren alleen gericht op het oplossen van de problemen met stroom en koeling met warme en koude gangen en het verspreid plaatsen van apparatuur in een ruimte.” Maar er kunnen meer besparingen worden gerealiseerd.

Machines die niets staan de doen tijdens rustige uren, zullen bijvoorbeeld ook tot het verleden gaan behoren, voorspellen de onderzoekers. Een server in een 40kW rack kost jaarijks 5400 dollar (ca. 4000 euro) aan stroom, legt Dave Cappuccio hoofd infrastructuurresearch bij Gartner uit.  Om dit te verlagen worden organisaties gedwongen tot een hogere dichtheid in de bestaande serverrekken. “De uitdaging is om te streven naar de meeste computerkracht per kilowatt.”

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!