Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Pirate Bay-oprichter: Aanval op dns-systeem te gemakkelijk

  • Door
  • John T. Knieriem
  • geplaatst op
  • 2 december 2010 08:08 uur

Pirate Bay-medeoprichter Peter Sunde werkt aan een peer-to-peer gebaseerd alternatief voor het door de ICANN gecontroleerde dns-systeem. Hiermee zou de grip van met name de Amerikaanse overheid op het internet kunnen verminderen. En dat zal Eurocommissaris Neelie Kroes weer als muziek in de oren klinken. Zij heeft hiervan een speerpunt gemaakt binnen haar EU-portefeuille.

Volgens Sunde is het probleem dat  dns-servers makkelijk te beïnvloeden zijn door de overheid.  Op die manier is het met een gerechterlijk bevel heel eenvoudig om een site voor alle bezoekers af te sluiten. Dit gebeurde afgelopen weekeinde in de VS. Sunde beschouwt dit als regelrechte vorm van overheidscensuur.

Het idee  is vergelijkbaar met hoe bestanden via Bittorrent worden verspreid. In plaats van een bestand direct vanaf één server te downloaden, kunnen met een BT-programma stukjes van het bestand van talloze andere gebruikers gedownload worden. Gebruikers moeten dan wel een aparte applicatie op hun pc draaien. Isp’s moeten een speciaal .p2p-domein aanmaken om via het systeem een site te kunnen serveren.

Doordat via het peer-to-peer dns er geen centrale server meer is om de verwijzing te blokkeren, zal het niet zo makkelijk zijn om ‘illegale’ sites uit de lucht te krijgen.

De eerste stap zou een alternatieve rootserver zijn, waarna een compleet nieuw dns-systeem met p2p-constructie moet volgen, op basis van de Bittorrent-technologie. Om misbruik te voorkomen zou het protocol met digitale handtekeningen werken, een beetje zoals DNSSEC dat vandaag al doet.

Het is nog maar de vraag of het nieuwe dns voldoende robuust zal zijn en of het protocol ook buiten de peer-2-peer-gemeenschap gebruikers zal weten te lokken. Daarnaast bestaat het gevaar dat het dns-systeem versnipperd raakt.

ISPam.nl Job board

patrick, 2 december 2010 10:03 am

Zinloos; want ook IPs kunnen worden geblokkeerd, en dat is een heel stuk lastiger om te omzeilen, want je kan misschien wel een thuis gebruiker een tool laten installeren om naar de 'geblokkeerde' sites te gaan, maar voor IP adressen is dat toch wat lastiger. Er zal dan alleen maar meer controle komen op de uitgiften daarvan. Natuurlijk moet het niet zo zijn dat 1 land de controle heeft over het gehele internet, maar denk niet dat deze jongen de oplossing heeft.

Handrik, 2 december 2010 10:54 am

Dit zal de werking van content delivery networks breken. Dat is hun eigen schuld omdat ze DNS misbruiken om dynamisch gebruikers om te leiden naar regionale servers.

Sebastiaan, 2 december 2010 1:34 pm

De domeinen zijn overigens, volgens ICANN, niet door ICANN ingetrokken maar door Verisign, de partij die .com beheert. Het heeft dus allemaal niet zoveel te maken met het beheer van de root of root-nameservers, maar vooral met het land waar de beheerders van 1 van de gTLDs toevallig zit...

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!