Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Milieuheffing gaat prijs Europese datacenters beïnvloeden’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 20 december 2010 08:05 uur

Klanten van datacenters gaan in de toekomst – nog meer dan nu – betalen voor de carbon footprint van het rekencentrum waar hun servers draaien. In Europa gaan milieuheffingen en energiebelastingen een steeds belangrijkere rol spelen in de kostprijs van een datacenter.

Engeland gaat een ‘carbon tax’ berekenen op basis van het  energieverbruik volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Ook in Duitsland, Zweden, Finland en Denemarken bestaat al een dergelijke heffing. Sinds enkele maanden wordt er ook in Brussel gesproken over een voorstel om een ‘carbon tax’ voor alle EU-lidstaten in te voeren.

“In Nederland is zo’n heffing voor grote energievebruikers er niet, maar de focus van de overheid en bedrijven ligt op efficiency verbetering”, dat zegt Michiel Eielts, directeur van Equinix Nederland, in een interview met ISPam.nl. Volgens Eielts zullen milieuheffingen Europees gezien ‘een wezenlijk deel’ gaan worden van wat de klant gaat betalen. Hoewel het nu nog wel meevalt met die heffingen, gaan ze zeker een rol spelen, verwacht hij.

Naast de mogelijke milieuheffingen, wordt de prijs nu al bepaald door de prijs van het vastgoed en de energieprijzen die per land enorm kunnen verschillen, weet Eielts. Singapore en Tokyo zijn bijvoorbeeld heel moeilijke markten om in de te komen. Daar betaal je de hoofdprijs als het om vastgoed gaat.

Oost-Europa
Volgens Eielts liggen er nog veel mogelijkheden in Oost-Europa. De echte gateway naar Oost-Europa zit volgens hem in Wenen en in Scandinavië. Eielts noemt wat ‘aan de andere kant’ gebeurt heel interessant. “Dat is geen liefdadigheid, daar wordt echt nog een grote economische groei verwacht.”

In principe heeft Equinix ook interesse in het betreden van de Oost-Europese markt. “Maar Oost Europa is een heel andere markt. Wil je in Rusland een bedrijf oprichten, dan heb  je met een aantal issues te maken zoals met criminaliteit en bureaucratie, zeker als je zo’n grote investering moet maken als een datacenter. Dan is de stap naar dat soort landen is heel groot.”

AM1 en AM2
Intussen breidt Equinix in Nederland steeds verder uit. Op 9 december opende het bedrijf officieel zijn tweede datacenter in Amsterdam (AM2).  “Ons eerste datacenter in Amsterdam was na twee jaar al aan uitbreiding toe”, verklaart Eielts. “En het is best een raar idee dat we bij de opening van het ene datacenter al bezig zijn met de besluitvorming van het volgende centrum. Want we weten nu al ongeveer wanneer we uit dit datacenter zullen zijn gegroeid. Daar hebben we rekenmodellen voor. ”

Equinix is in ieder geval vastbesloten om de regio Amsterdam niet te verlaten. “Ook het volgende datacenter zal ergens in 2012 in de regio Amsterdam worden geopend, want er zijn genoeg redenen om in Amsterdam te blijven”, verzekert Eielts. Het bedrijf is de eerste plannen voor ‘AM3’ aan het maken want het ontwerp en de bouw ervan duurt ongeveer een jaar. “We hebben meerdere locaties op het oog en verwachten dat we in het eerste helft van volgend jaar zullen besluiten welke locatie het gaat worden.”

ISPam.nl Job board

Jeroen, 20 december 2010 12:19 pm

Wat heeft het kopje AM1 en AM2 te maken met de rest van het artikel dat gaat over de verhoging van prijzen ivm milieutax?

Of ben je het kopje Advertorial vergeten?

Theo, 21 december 2010 7:05 pm

Bij elk intervieuw hoort natuurlijk wat reclame voor je zelf.

Alleen ben ik nieuwsgierig of de plannen van AM3 al concreet zijn.
En wat we dan kunnen verwachten en C02 neutraal datacenter? Of een pue van 1.0?
Zou een mooi streven zijn van Equnix, om zo milieu verantwoord te ondernemen.

Theo

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...