Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Duurzaamheid anno 2010 (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 23 december 2010 08:01 uur

De lifestyle beurs Green Today, die van 8 tot 10 december in de Amsterdamse RAI werd gehouden is een aardig voorbeeld voor mijn stelling dat verduurzaming inmiddels een vaste plek heeft in de samenleving.

De beurs zelf was weliswaar niet bijzonder opvallend, de persaandacht was in ieder geval gering. Maar dat er rond het thema duurzaamheid een meerdaags event georganiseerd werd, voor zowel bedrijfsleven als eindgebruikers, met veel aandacht voor IT dat was wel heel opmerkelijk. De beurs werd ook gebruikt om de actie RemixIT, bedoeld om met name jongeren te bewegen klein elektronisch afval gescheiden af te geven, te lanceren.

Daarmee is de volgende groep gebruikers van IT geadresseerd zijn best te doen de afvalberg te verkleinen en hergebruik van de componenten te vereenvoudigen. Een logische stap ook, want voor de professionele afnemers van IT goederen bestaat er al jaren de mogelijkheid om de afgedankte hardware op een verantwoorde wijze te laten afvoeren en recyclen. Daarnaast zijn er in de zakelijke omgeving vaak mogelijkheden de hardware in te ruilen of door te verkopen, iets dat voor consumenten IT lastiger is.

In 2010 zijn ook stappen gezet de productie van hardware op een meer verantwoorde manier te laten plaatsvinden. President Obama heeft afgelopen zomer zijn handtekening gezet onder een wet die het hardware leverancier verplicht rekenschap te geven over de herkomst en verwerking van grondstoffen en componenten (een variant op het fair trade logo, dat op een pak koffie staat). Hoewel er nog gelobbied wordt door de grote IT bedrijven de wet afgezwakt te krijgen, is de impact wel duidelijk. De productie van alles, van netwerkkaarten tot complete servers, moet gaan voldoen aan de basis principes van duurzaamheid.

Wat zal gebeuren is dat ondernemingen niet alleen bij de hardware een extra informatieblad zullen toevoegen. Ook tijdens de publicatie van jaarcijfers zal uitleg volgen over dit aspect van zakendoen. Deze vorm van verantwoording laat zich trouwens uitstekend opnemen in de paragrafen die bij ons het MVO beschrijven.

Brussel volgt deze ontwikkelingen nauwlettend, al was het maar om concurrentie vervalsing voor te zijn. Als Nederlandse ondernemer is het daarom verstandig je nu al af te vragen, wat jij nog kunt verbeteren aan duurzaamheid binnen je eigen organisatie, voordat er wetgeving is die dat voorschrijft. De kerstdagen zijn wellicht een geschikt moment.

(foto: defecte modems bij een Nederlandse provider. Men probeert eerst zelf te herstellen, voordat ze gerecycled worden – passend bij verduurzaming)

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...