Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vijf beveiligingstrends die in 2011 een rol spelen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 21 december 2010 08:03 uur

Het aantal wereldwijde botnets dat in 2011 offline wordt gehaald, zal groter zijn dan dit jaar.  En ook zullen er volgend jaar meer hackers nodig zijn en gaan de prijzen voor het inhuren van cybercriminelen stijgen.

Dat zijn enkele voorspellingen voor het nieuwe jaar op het gebied van cybercriminaliteit. Het netwerkbeveiligingsbedrijf Fortinet stelde een lijst samen met de vijf belangrijkste beveiligingstrends voor 2011.

Meer botnets uit de lucht
Dankzij een betere samenwerking tussen autoriteiten en landen verwacht Fortinet dat het aantal botnets waar de stekker uit wordt getrokken, volgend jaar zal stijgen. De deskundigen erkennen wel dat de impact van het offline halen maar tijdelijk is omdat veel botnets doorgaans kort daarna alweer vanaf een andere locatie actief zijn. Dit jaar was dat bijvoorbeeld te zien bij het Bredolab-botnet.

Minder opvallend
Verder voorspelt Fortinet dat de prijs voor criminele diensten op internet, zoals het gebruik van een botnet, in 2011 flink zal stijgen. Om de criminele daden onopgemerkt te laten opereren, wordt steeds minder vaak gewerkt met software die op pc’s wordt geladen en mogelijk tot een crash leidt of de normale bezigheden op een andere manier verstoort. Criminelen zullen steeds vaker gaan werken met kwaliteitsgaranties en prijzen gaan berekenen voor de duur dat pc’s worden geïnfecteerd.

Hackers gevraagd
De stijgende prijs voor criminele internetdiensten hangt verder ook samen met de almaar toenemende vraag naar hackers die in staat zijn om code te ontwikkelen waarmee CAPTCHA-tools kunnen worden misbruikt, of om manieren te ontwikkelen waardoor het nog lastiger wordt om de digitale sporen van de dader te achterhalen, maar ook is er een groeiende vraag naar platformen en hostingdiensten voor criminele diensten. De vraag naar hackers stijgt omdat de vraag naar malware toeneemt, aldus Fortinet.

Hergebruik
Ook zullen cybercriminelen proberen geld te verdienen met het hergebruiken van broncode.  Dit zal ertoe leiden dat er nog meer varianten van een bepaalde stukje malware gaan circuleren wat vervolgens weer zal leiden tot nog meer verwarring, voorspellen de beveiligingsdeskundigen.

64 bits
Tot slot voorspelt het bedrijf een toename in het aantal rootkits dat is gemaakt voor 64-bits systemen. Nu 64-bits technologieën steeds meer worden gebruikt, zal het aantal 64-bits rootkits toenemen, zo is de verwachting. Overigens zal dan niet alleen het aantal aanvallen op 64-bits systemens toenemen, ook zullen de aanvallen steeds innovatiever en gecompliceerder zijn om technieken zoals ASLR/DEP en sandboxing te omzeilen, stelt Fortinet.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...