Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vermoedelijke bron van PayPal-aanval ontmanteld

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 31 december 2010 08:04 uur

De FBI heeft bij een hostingprovider in Texas servers in beslag genomen die gebruikt zouden zijn bij de DDoS-aanval op PayPal eerder deze maand.

De federale recherche heeft acht ip-adressen van PayPal gekregen van systemen waarop een IRC-chatsite draaide en waarop de aanval op PayPal gepland zou zijn. Dezelfde systemen hebben volgens de FBI ook gewerkt als command and control-server voor de botnets die bij die aanval zijn gebruikt.

De Amerikaanse website The Smoking Gun publiceerde donderdag een officiële verklaring van FBI-agenten die dit bevestigen.

Vrijwilligers konden een tool downloaden om de financiële websites onder vuur te nemen die zich tegen WikiLeaks hadden gekeerd, waaronder PayPal, Mastercard en de Zwisterse bank PostFinance.

‘Goodnight PayPal’
Het systeem in Texas is opgespoord via een machine die stond bij Host Europe in Duitsland. De uiteindelijke opdracht voor de DDoS-aanval zou zijn gegeven vanaf de systemen van Tailor Made Services in Dallas (Texas), stelt de FBI. Host Europe fungeerde in de aanval als extra rookgordijn voor de criminelen. Dit blijkt volgens de recherche uit het feit dat een computer bij Host Europe in de log-bestanden het volgende bericht bevatte: ‘Good_night,_paypal_Sweet_dreams_from_AnonOPs’.

De aanval op 9 december op PayPal was bedoeld als protestactie nadat de betaaldienst had aangekondigd zijn diensten aan WikiLeaks te staken. Op 16 december is de FBI bij Tailor Made Services, een aanbieder van dedicated hosting, binnengevallen waar agenten harde schijven van de betreffende server hebben meegenomen. Een tweede ip-adres dat met de pro-WikiLeaks aanval wordt gelinkt, heeft geleid naar een virtuele server bij Hurricane Electric in Californië. Het is vooralsnog onduidelijk of de FBI al verdachten heeft aangehouden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...