Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

OPTA brief over Bel-me-niet en B2B (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 27 januari 2011 08:00 uur

Eind vorige week hoorde ik op de radio een item over het Bel-me-niet register, de website waar men zich kan afmelden voor acquisitie per telefoon, fax of e-mail. Aanleiding hiervoor was de bekendmaking dat toezichthouder OPTA 48 bedrijven zou onderzoeken omdat die zich niet houden aan de regels die gelden voor m.n. telefonische verkoop.

Omdat ik in een vorige functie te maken heb gehad met de discussies tussen overheid en bedrijfsleven over het tegengaan van spam boeit dit onderwerp me nog altijd. Het radio item was dan ook reden weer eens in deze materie te duiken en te achterhalen wat er niet goed gaat.

Op het eerste gezicht lijkt het een pure consumenten aangelegenheid te zijn. Consumenten willen niet tijdens het avondeten gebeld te worden voor een uniek aanbod van stroombedrijf A, telecomaanbieder B over verzekeraar C. Het persbericht blijkt echter een ruimere invulling te geven aan het begrip klagers: “OPTA ontvangt regelmatig klachten van consumenten en bedrijven die telefonisch, per e-mail of fax zijn benaderd voor de verkoop van producten en diensten”.

Het vermelden van de categorie “bedrijven” is hier van belang, omdat het Bel-me-niet register verder reikt dat B2C werving. Het register geldt namelijk niet alleen voor consumenten, ook maatschappen, eenpitters en VOF’s kunnen zich hier uitschrijven. En ik ben ervan overtuigd dat niet veel B2B aanbieders hiervan op de hoogte zijn.

Hierdoor is de kans groot dat iemand wordt benaderd op basis van een zelf aangelegde of gehuurde lijst met leads of prospects die niet gediend is van het contact. En laten we eerlijk zijn, het vergaren van adressen gebeurt soms ook wel op hele rare wijzen, waarbij amper sprake kan zijn van een expliciete opt-in voor gebruik van de gegevens. Niet voor niets maakt het OPTA bericht melding van prijsvragen en quizzen die, zoals we weten, nadrukkelijk fungeren als succesvolle methode contactgegevens bijeen te harken.

De bedoeling van het OPTA onderzoek lijkt me daarmee duidelijk. Er moeten minder klachten komen en dat bereik je door beter je best doen een zuivere opt-in lijst te krijgen.

Doe je dat niet, dan loop je niet alleen de kans een boze brief van OPTA te krijgen. Bekend raken als spammer omdat je met vuile bestanden werkt lijkt me, zeker in deze sector, echt wel het laatste dat je moet willen.

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...