Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgische overheid verder met cloud computing dan Nederland

 • Door
 • Jeroen Mulder
 • geplaatst op
 • 11 februari 2011 08:04 uur

De Belgische overheid lijkt aanzienlijk verder te zijn met cloud computing dan haar collega-instellingen in Nederland. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB), zeg de Vlaamse CWI, maakte deze week bekend haar it-infrastructuur te verhuizen naar de cloud.

De VDAB heeft hiervoor de hulp ingeroepen van ict-dienstverlener Cap Gemini. Het is de eerste overheidsinstelling in België die de concrete eerste stap zet in de richting van een volledige cloudinfrastructuur.

Het is overigens een bescheiden en voorzichtige eerste stap: in de eerste plaats zullen de zevenduizend mailboxen van de dienst worden gemigreerd naar Google Apps. Cap Gemini zal hiervoor eerst een proof of concept realiseren, waarin met name de migratiestrategie van de diverse functionaliteiten wordt getest. Hierbij gaat het om de migratie van mail en agenda’s. De overige office-toepassingen – Word, Excel, Powerpoint – blijven vooralsnog wel van Microsoft in gebruik.

Voor Nederlandse overheden lijkt dit allemaal ook nog een stap te ver. De vaderlandse rijksoverheid bevindt zich op dit moment nog in de verkennende fase, zo blijkt uit een brief die minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken deze week stuurde aan de Tweede Kamer. “Het kabinet ziet mogelijkheden voor de (verdere) inzet van cloud computing bij het Rijk in de vorm van een ‘rijksoverheidscloud’. De komende maanden zal gewerkt worden aan een strategie om deze te ontwikkelen,” aldus Donner in zijn brief.

Besparen
De voordelen van cloud computing liggen voor de hand: de rijksoverheid zou flink kunnen besparen op de eigen datacenterkosten als het meer diensten uit de cloud zou afnemen. Donner benadrukt echter vooral de nadelen op het gebied van privacy voor overheidsklanten, informatiebeveiliging en ook de ‘technologische incompatibiliteit’ van diverse diensten.

Bovendien kan het Rijk zich nooit beperken tot het internet als enige distributiekanaal van informatie, zo stelt de minister. “Keuzes die aan de orde zijn betreffen de vraag welke toepassingsgebieden zich lenen voor cloud computing, de vorm van een rijksoverheidscloud en het daarbij betrekken van medeoverheden.” Een Nederlandse overheid die haar ict-diensten volledig uit de cloud betrekt, is daarmee volstrekt uitgesloten.

ISPam.nl Job board

 • Pingback: Tweets die vermelden Belgische overheid verder met cloud computing dan Nederland | ISPam.nl -- Topsy.com

 • Arjan, 12 februari 2011 9:29 am

  Erg goed van de Nederlandse staat dat ze niet blindelings een cloud in springen. Bij de Belgische overheid hebben ze in het verleden vaker ingesprongen op nieuwe ontwikkelingen waarna gegevens van burgers wel heel eenvoudig te misbruiken waren.

  We kennen in de ISP branche met zijn allen de voordelen van het fenomeen cloud inmiddels wel. Je móet echter echt een blok voor je kop hebben de zwaarwegende nadelen niet te willen zien.

  Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...