Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BREIN wint ook hoger beroep over bittorrent website Everlasting.nl

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 juli 2008 08:05 uur

BREINOok in hoger beroep heeft BREIN van de rechter gelijk gekregen in de rechtszaak die ze had aangespannen tegen LeaseWeb over de Bittorrent website Everlasting.nl. De grieven in hoger beroep van zowel BREIN als LeaseWeb werden verworpen en het Hof bekrachtigde het vonnis van de Rechtbank.

De rol en positie van Bittorrent websites
In het arrest van het Hof staan desalniettemin nog een aantal interessante opmerkingen over de rol en positie van Bittorrent websites, die het Hof zelf als volgt heeft samengevat:

4.6  Gelet op dit alles is voorshands aannemelijk
–  dat via Everlasting tal van bestanden die films, muziekopnamen, computerspelletjes, sofware en E-books bevatten aan derden werden aangeboden en door hen werden gedownload zonder toestemming van de desbetreffende rechthebbenden en dat daarmee inbreuk werd gemaakt op auteursrechten en/of naburige rechten,
–  dat Everlasting deze faciliteit welbewust in het leven heeft geroepen alsmede
–  dat Everlasting bij de uitvoering ervan een essentiële en kwaliteitsbevorderende rol speelde.

4.7  Dit een en ander leidt naar het voorlopige oordeel van het hof tot de conclusie dat Everlasting welbewust een faciliterende rol speelde bij het op grote schaal inbreuk maken op de auteursrechten en/of naburige rechten – naar moet worden aangenomen – (mede) van diegenen voor de bescherming van wier belangen Brein in dit geding opkomt. Daarmee handelt zij onmiskenbaar onrechtmatig jegens diegenen.

LeaseWeb ook blij
Het mag duidelijk zijn dat BREIN meer dan tevreden is met de bekrachtiging van het eerdere vonnis, maar ook Con Zwinkels, managing director van LeaseWeb is blij met het arrest:

We zijn blij met de uitslag van ons hoger beroep tegen stichting Brein. Het is een winst voor LeaseWeb en voor de hostingmarkt. Wij hebben absoluut bereikt wat we wilden bereiken. Eindelijk is er in Nederland juridische duidelijkheid over de status van Bittorrent in Nederland. Door de rechtszaak die we gevoerd hebben, is het pas nu voor iedereen helder dat Bittorrent in Nederland illegaal is.

Voor LeaseWeb was de rechstzaak een principiële kwestie en het was niet de intentie om het in de rechtbank op te nemen voor de Bittorrent-gemeenschap. Zwinkels vind het jammer dat de markt dat weleens verkeerd heeft begrepen. LeaseWeb heeft de rechtszaak gevoerd om absoluut en definitief juridisch uitsluitsel te krijgen over de vermeende illegaliteit van Bittorrent-websites. Het zonder juridische onderbouwing uit de lucht halen van websites komt volgens Zwinkels neer op censuur. Dat de rechter dat ook zo ziet blijkt volgens Zwinkels uit het feit dat LeaseWeb niet veroordeeld is in de volledig proceskosten van BREIN.

Bittorrent-webmasters moeten zich niet verschuilen achter ISP’s
Overigens vindt Zwinkels het wel jammer dat LeaseWeb deze rechtszaak heeft moeten voeren, want het ging naast om de Bittorrent website Everlasting.nl zelf ook om de NAW-gegevens van de eigenaar van de site, die zich achter LeaseWeb heeft verscholen. Zwinkels zegt hierover:

Op zich vind ik het jammer dat wij deze rechtszaak hebben moeten voeren. Als Bittorrent-webmasters zo overtuigd zijn van hun gelijk, dan moeten zij zelf met juridische actie komen. In plaats daarvan hebben zij zich tot nu toe verschuild achter de ISP’s. Ik hoop dat zij alsnog eigen juridische initiatieven zullen ontplooien en die verantwoordelijkheid niet elders in de wereld wederom zullen afschuiven op ISP’s.

Al na het eerdere vonnis heeft LeaseWeb Bittorrent websites de deur gewezen en in haar gebruiksvoorwaarden opgenomen dat Bittorrent websites niet toegestaan zijn binnen het netwerk van LeaseWeb. Zodoende ging het hoger beroep inderdaad zuiver om het principe!

ISPam.nl Job board

Thomas Lobker, 8 juli 2008 12:04 pm

[quote]helder dat Bittorrent in Nederland illegaal is[/quote]

Uiteraard is Bittorrent als protocol of applicatie niet illegaal. Het gaat om het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal via Bittorrent.

Dennis Wijnberg (JR Online), 16 juli 2008 9:47 am

Beste Thomas,

Dat is dus niet per se het geval. Bittorents zijn pas illegaal wanneer zij verwijzen naar "illegaal" materiaal.

Daarom is een koevoet ook pas verboden als je er een huis (zonder toestemming van de eigenaar) mee open breekt.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...