Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ook de VS sluit een groot aantal overheidsdatacenters

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 21 februari 2011 08:07 uur

Niet alleen in Nederland maar ook in de Verenigde Staten bezuinigt de overheid flink op het aantal datacenters. In de VS zullen tot 2015 zeker 800 van de 1100 datacenters in dienst van de federale overheid verdwijnen.

Dat heeft Amerika’s hoogste CIO, Vivek Kundra, afgelopen week bekendgemaakt. De regering Obama wil, door een groot aantal overheidsdiensten naar de cloud te verhuizen, besparen op de kosten voor het draaiende houden van zoveel datacenters. Ook wil Obama hiermee een flinke stap nemen in de reductie van de uitstoot van CO2.

De plannen van de CIO zullen door alle departementen gevoeld worden. Als het aan Kundra ligt, zal het Amerikaanse ministerie van Defensie bijvoorbeeld teruggaan van 772 naar 426 datacenters in 2015. Volgens de berekeningen zou het sluiten van 800 datacenters een vermindering van CO2-uitstoot door de federale overheid van 40% opleveren.

De federale overheid in de Verenigde Staten begint met het overplaatsen van 72 diensten naar de cloud. Later volgen er nog meer, aldus Kundra tegenover Informationweek. Geschat wordt dat in 2015 ongeveer een kwart van het totale it-budget van de federale overheid van 80 miljard dollar uitgegeven zal worden aan clouddiensten.

De plannen van de VS komen niet zomaar uit de lucht vallen. Vorig jaar telde de VS ongeveer 1100 federale datacenters en had Kundra al ingrijpende bezuinigingsplannen.

Het inkrimpen van het aantal overheidsdatacenters, speelt niet alleen in Noord-Amerika. Vorige week werd ook bekend dat de Nederlandse overheid een groot aantal rijksdatacenters wil sluiten. In het Uitvoeringsprogramma compacte overheid is vastgesteld dat het huidige aantal van 64 datacenters moet worden teruggebracht naar maximaal 4 of 5 stuks.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...