Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Minister Verhagen in nota telecomwet: internet geen basisrecht

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 februari 2011 08:04 uur

Toegang tot internet is geen basisrecht voor burgers. Dit stelt minister Maxime Verhagen van Economische Zaken in antwoord op vragen van de PvdA-fractie. De PvdA wil wettelijk vastleggen dat internettoegang hetzelfde is als toegang tot elektriciteit en voedsel, de primaire levensbehoeften. Verhagen is een andere mening toegedaan.

“De beschikbaarheid van internet is weliswaar belangrijk, maar toch minder essentieel voor het dagelijks functioneren dan elektriciteit.” De minister schrijft dit in de begeleidende ‘nota naar aanleiding van het verslag wijziging telecomwet’ die hij eind vorige week aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een wetswijziging zoals de PvdA voorstaat, zou betekenen dat isp’s wanbetalers niet meer kunnen afsluiten van het internet. Verhagen ziet hier niets in. “Huishoudens en bedrijven kunnen immers niet goed functioneren zonder elektriciteit, omdat het zonder elektriciteit niet goed mogelijk is om te voorzien in primaire levensbehoeften zoals voedsel en warmte. Toegang tot internet is naar zijn aard geen primaire levensbehoefte. Daarom is het niet nodig om voor internet een uitzondering te maken op de algemene regel dat de levering direct kan worden gestaakt bij wanbetaling”, aldus de minister in de nota.

Digitale agenda.nl
De minister erkent wel dat het zeer belangrijk is dat alle Nederlanders dezelfde mogelijkheden krijgen voor internettoegang en daarmee het recht krijgen op breedbandverbindingen. Wel stelt Verhagen dat Nederland het in dit opzicht al goed doet: Nederland voldoet nu reeds in grote mate aan de doelstelling van de Europese Digitale Agenda voor 2020 waarin wordt gesteld dat alle huishoudens over een internetverbinding kunnen beschikken van minimaal 30Mbps.

Ruim 90% van de huishoudens heeft reeds de mogelijkheid via het kabelnetwerk toegang te krijgen tot snelheden van 100Mbps. Maar de Nederlandse regering wil hierin voorop blijven lopen, zo blijkt uit de notatekst. Verhagen laat weten de Tweede Kamer in het voorjaar verder te informeren omtrent het breedbandbeleid in het kader van de nota Digitale Agenda.nl.

ISPam.nl Job board

ikke, 28 februari 2011 11:40 am

Als dit zo is, moeten ze imho wel een wet aannemen waarin wordt geregeld dat als bedrijven zoals de electriciteitsleveranciers, waterleveranciers, maar ook de belastingdienst, verplicht worden gesteld ook een papieren versie van opgave blijven aanbieden zonder meerkosten.

Steeds meer bedrijven en overheidsdienstn bieden slechts en alleen internet de mogelijkheden aan voor bv aangiftes

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...