Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenters verbergen eigen energiekosten

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 2 maart 2011 08:08 uur

Terwijl datacenters graag praten over hoe ver ze al zijn met het gebruik van groene energie, zwijgen ze liever over hun eigen energierekening. Dit blijkt uit onderzoek van ISPam.nl naar de energiekosten van een aantal grote datacenterbedrijven.

Bijna alle onderzochte datacenterbedrijven willen niet bekendmaken hoeveel ze jaarlijks aan hun energieleverancier betalen, terwijl dit wel een van de grootste kostenposten is. Ook beursgenoteerde bedrijven verhullen liever het exacte bedrag dat ze aan electriciteit kwijt zijn. De energiekosten zitten verstopt in een algemene kosten of worden helemaal geheim gehouden.

Interxion bijvoorbeeld, dat sinds 28 januari genoteerd is aan de NYSE-beurs, weigert bij navraag te specificeren wat er voor alle datacenters aan elektriciteit wordt uitgegeven.

Uitzondering
Alleen TelecityGroup vormt een uitzondering op de regel. TelecityGroup meldde onlangs bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2010 dat 14,4% van de omzet werd uitgegeven aan elektriciteit. In het verslag wordt expliciet gemeld dat het energieverbruik door het doorvoeren van energie-efficiëntere  maatregelen is gedaald van 15,2% in 2009 tot 14,4% van de omzet in 2010. Dat komt neer op een energierekening van ruim 28 miljoen pond (33 miljoen euro).

Kosten
Bij Equinix zitten de kosten verwerkt in de balanspost ‘cost of revenue’. Die kosten bedroegen vorig jaar 193 miljoen dollar. Hoewel daar ongetwijfeld nog andere kosten in verwerkt zaten, vreet die kostenpost een groot deel van de totale omzet (345 miljoen dollar) op. De omzet waarbij alle kosten zijn afgetrokken, bedroeg over 2010 ruim 151 miljoen dollar. Het bedrijf sloot het jaar af met een nettowinst van 13,7 miljoen dollar.

Rackspace vermeldt niets in het jaarverslag van 2010 over de energiekosten. Desgevraagd laat het bedrijf weten dat er in het Sustainability-rapport, dat later dit jaar zal verschijnen, meer over de energiekosten zal worden gepubliceerd.

En Level3 weigert helemaal om te reageren op herhaaldelijke verzoeken om verduidelijking te geven over de elektriciteitsrekening.

Igor Ybema, 2 maart 2011 10:18 am

Ik zou ook wel eens willen weten of elk datacentrum zich wel houdt aan de regels dat ze niet geld mogen verdienen op stroom. Dat mogen immers alleen de oxxio's, nlenergies, essent's etc.

De verkoopprijs van een kwh naar een klant moet dus eigenlijk exact gelijk zijn aan de inkoop kwh * de PUE factor. Beter zou zelfs zijn dat de KWH meting realtime gecorrigeerd wordt met de op dat moment geldende PUE factor en de cos-phi van de afnemer. Dan weet je precies wat het kost om jouw server te laten draaien.

Een beetje modern datacentrum kan tegenwoordig realtime kwh meten en realtime z'n PUE uitrekenen. Dat moet dus niet zo'n probleem meer zijn dan.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.