Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

GoDaddy weet .ME-landrush gruwelijk te verpesten

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 juli 2008 08:09 uur

Sinds gisteren is het mogelijk om je eigen .me-domeinnamen te registreren, het country code Top Level Domein (ccTLD) van Montenegro, maar .me is net als bijvoorbeeld .nu natuurlijk ook een veel gebruikt woord, waardoor het een interessante ccTLD is. Het .me-registry wordt door de joint-venture doMen (Afilias, GoDaddy en Me-net) gerund. Het moest een feestje worden gisteren, maar GoDaddy wist de landrush gruwelijk te verpesten.

De rol van GoDaddy is om, als grootste domain registrar, het nieuwe .ME-domein te vermarkten en is daardoor de meest logische plek om je eigen .ME-domein te registreren. Bij de bekendmaking van de gunning aan de joint-venture zei GoDaddy CEO Bob Parsons:

We zijn enthousiast over het fenomenale potentieel van .ME en onze mogelijk om het te vermarkten aan jullie, alle internetters en aan andere registrars – en natuurlijk het te promoten op de GoDaddy manier. Koppel .ME aan onze superieure klanten service en de registry systemen van Afilias en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Bij de landrush gisteren bleek inderdaad dat de mogelijkheden eindeloos zijn, GoDaddy wist de landrush van .ME namelijk gruwelijk te verpesten melden verschillende bronnen die hier veelal zelf ook de dupe van zijn geworden.

Wat is er gebeurt? Mensen die bij GoDaddy hun .me-domeinnaam probeerde te registreren, kregen netjes te zien welke domeinnamen er nog vrij waren, registreerde de .me-domeinna(a)m(en) van hun keuze, kregen netjes een bevestiging van hun registratie en hun credit card werd belast. Echter zo’n twee uur later kregen veel aanvragers van .me-domeinnamen een e-mail met een foutmelding, waarin stond dat hun registratie mislukt was, omdat de bewuste .me-domeinnaam (toch) al door iemand anders was geregistreerd.

Volgens GoDaddy is het fout gegaan doordat er een “SuperBowl-achtige” response kwam op de .ME-landrush, die groter was dan iedereen had verwacht en er voor zorgde dat servers van GoDaddy de load niet meer aankonden. Daarnaast zullen klanten wiens credit card onterecht is belast binnen 24 tot 48 uur gecrediteerd worden en zijn de servers nu weer stabiel.

Echter hebben de aanvragers van .me-domeinnamen nog steeds geen duidelijkheid gekregen op de vraag welke .me-domeinnamen ze wel en niet met succes hebben weten te registreren. Na de mislukte landrush numerieke .nl-domeinnamen dacht ik dat het niet erger kon. Echter bewijst GoDaddy nu dat er toch nog een overtreffende trap mogelijk is.

ISPam.nl Job board

FlexWS, 18 juli 2008 11:51 am

Waarom wordt er toch steeds weer voor een landrush gekozen?
De systemen worden keer op keer te zwaar belast omdat iedereen op hetzelfde tijdstip zijn domeinnaam wil hebben.

Waarom de "vrij registratie" niet via een loting laten beginnen, zoals de 2e fase van de numerieke .nl landrush?
Iedereen kan zijn gewenste domeinnamen indienen tot op een bepaalde tijd en daarna wordt er per domeinnaam een winnaar gekozen die dit domein tegen de reguliere prijzen krijgt toegewezen. Dit lijkt me aanzienlijk te schelen aan load op het systeem en toch is het voor iedereen toegankelijk, maar ze zullen er wel hun redenen voor hebben om het op deze manier te willen verkloten...

Ivo E, 18 juli 2008 11:52 am

Mooie afbeelding bij het artikel! :)

Piet, 18 juli 2008 6:15 pm

Ik blijf van mening dat de .nl landrush numeriek in technische zin niet is mislukt. Het was 'first come, first served' in optima forma. De servers bleven draaien en je kwam er door of niet. Als je erdoor kwam, was het domein van jou. Niet te vergelijken dus met de problemen bij de .me landrush dus. Dat de uitkomsten van de '.nl landrush numeriek' gevoelens van onrechtvaardigheid opriep bij menigeen, staat daar in feite los van. Als je die wilt voorkomen moet je, zoals FlexWS terecht aanstipt, gewoon helemaal geen landrush organiseren.

Arjan Bijnen, 18 juli 2008 11:39 pm

Dan te bedenken dat juist een hele hoop van die .me domeinen, welke inmiddels niet meer vrij zijn, juist zijn geregistreerd door GoDaddy zelf voor het plaatsen van o.a. ads.

Jos, 20 juli 2008 9:25 am

kijk maar even wat ik gegoogled heb:
amuseer.me
geloof.me
kleed.me
uit.nodig.me
publiceer.me
feliciteer.me
schilder.me
vervang.me
verzend.me
onderzoek.me
ontdek.me
repareer.me
reserveer.me
vertaal.me

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?