Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vragen in de marge van een groen datacenter (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 31 maart 2011 08:01 uur

Met de nodige belangstelling heb ik vorige week het persbericht en de bijdrage op ISPam over de opening van het nieuwe datacenter van Proserve in Alblasserdam gelezen. Naast een beschrijving van het gebouw, de capaciteiten en het gebruik van groene stroom werd er ingegaan op de methoden om het energie verbruik terug te dringen. De nadruk die op het “groene aspect” werd gelegd viel me in positieve zin op.

Die focus deed me ook denken aan de oproep die vorig jaar werd gedaan door een KPN manager tijdens het congres An Innovative Truth. Volgens haar was de IT sector in Nederland goed voor tenminste 8% van het gehele stroomverbruik. Alleen al daarom zouden bedrijven er volgens haar goed aan doen permanent te zoeken naar slimmere methoden het verbruik terug te dringen en daar veel over te communiceren met klanten en concullega’s.

Tijdens de pauze van het congres heb ik de manager gevraagd of KPN ook naar de overige processen in de organisatie kijkt als het gaat om besparingen. Ik heb immers lang genoeg met die organisatie te maken gehad om te weten dat stroomverbruik jarenlang totaal geen issue was. Zelfs voor de devices die bij klanten werden neergezet speelde het geen enkele factor rol.

Vervolgens werd mij uitgelegd hoezeer KPN in dit opzicht zou zijn veranderd. Zo werden de vele leegstaande etages en panden nog maar minimaal verwarmd en verlicht. Dat leverde het bedrijf al een aardige verlaging van de energienota. Een ander punt dat ze noemde was de personeelsreductie. Door jaarlijks met enkele honderden medewerkers te krimpen was KPN de afgelopen periode steeds minder kantoorstroom gaan verbruiken. Ook het wagenpark en de reiskilometers werden kritisch bekeken waardoor de Carbon footprint per FTE verder afnam.

Als ik zoiets hoor twijfel ik direct of het gaat om echt groen denken of een verkapte bezuinigingsoperatie. Het bleek bij KPN om beiden te gaan maar voldeed daarbovenop ook nog eens aan het streven via lagere kosten een betere marge te halen.

Over die zaken had ik graag wat meer gelezen in het persbericht van Proserve: hoe groen is de verdere organisatie en levert een nieuw zuiniger datacenter, behalve meer omzet, ook een aantoonbaar betere marge op. Het zijn overigens vragen die ik ook aan andere datacenter exploitanten zou willen stellen.

ISPam.nl Job board

Michiel, 6 augustus 2012 11:50 am

Als marketing en reclamebureau zijn wij nu op zoek naar de juiste host voor onze webdomeinen en die van onze klanten. Ik kwam ook uit bij Evoswitch. Op het moment staan ze ondergebracht via een derde bij Proserve (zeggen dat ze groen ondernemen); Hebben jullie misschien een link naar een website waar alles helder en overzichtelijk wordt vergeleken. Zoals jullie al aangeven is het lastig om te zien hoe de aanbieders hun groene voetjes halen ;-) Ik zou graag een duidelijk vergelijk vinden en vindt eigenlijk dat de overheid daarin voorop zou moeten lopen.
Groeten,

Michiel

Michiel, 6 augustus 2012 11:51 am

vindt moet uiteraard zonder T :-)

Rashid Niamat, 6 augustus 2012 1:09 pm

Michiel,

tot zover ik weet is er geen overzicht in Nederland waar letterlijk alle aspecten van hosting -en datacenterdiensten wordt behandeld op basis van gecontroleerde data. Al was het maar omdat de markt permanent in beweging is, het onderhouden van die gegevens een stevige klus is en slechts weinigen de meerwaarde van audits op dit deelgebied inzien.

Uiteraard wijs ik je graag op de zusterpublicatie datacentrumgids.nl, waar van de meeste ondernemers wel wordt vermeld waaruit de is opgebouwd.

En over de rol van de overheid: op enkele lokale initiatieven na, zie ik op dat terrein al jaren een overheid die vooral de markt aan de markt overlaat.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?