Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Veiligheidsrisico door standaard ingeschakelde IPv6

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 22 juli 2008 08:10 uur

Europese Commissie: 25 procent internetters op IPv6 in 2010Het zal niet lang meer duren en dan moeten we gedwongen door het opraken van de IPv4 adressen over stappen op IPv6. Gelukkig nemen verschillende hardware en software fabrikanten hun verantwoordelijkheid en bouwen ze IPv6 ondersteuning standaard in hun apparaten in.

Echter zetten fabrikanten IPv6 ook standaard aan in hun producten en dat zorgt er voor dat verschillende bedrijven en consumenten kwetsbaar zijn voor aanvallen, omdat Intrusion Detection Systems (IDS) en Firewalls vaak niet zijn ingesteld om ook de IPv6-interface te monitoren. De IPv6-interface vormt daardoor een interessante backdoor voor hackers en andere ongenodigde gasten, maar de IPv6-interface zou ook door malware kunnen worden gebruikt om uitgaande data ongezien langs de firewall te krijgen, die enkel de IPv4-interface monitort.

Joe Klein, security onderzoeker van Command Information:

We hebben te maken met systemen staan wagenwijd open. Het is vergelijkbaar met het hebben van een draadloos netwerk waar je niet vanaf weet.

Het gaat hierbij overigens niet alleen over PC’s en servers, maar ook een groot deel van de nieuwe mobiele telefoons zijn IPv6 ready en staat IPv6 standaard aan, zonder dat iemand zich dat echt realiseert dat er IPv6-connectiviteit is. Anderzijds vraag ik me daarbij wel af of de beveiliging van mobiele telefoons via IPv4 veel beter zal zijn. Al maakt dat het probleem natuurlijk niet minder ernstig, er zijn veel meer mobiele telefoons dan PC’s en daar zouden kwaadwillenden een heel omvangrijk botnet mee kunnen bouwen.

Het is dus belangrijk dat we naast de migratie naar IPv6, direct de zelfde mate van beveiliging hanteren die we nu hanteren als het om IPv4 gaat, dat geldt voor hardware en software fabrikanten, netwerk eigenaren, ISP’s maar zeker ook consumenten. Het zou dus goed zijn als ook de Consumentenbond hier iets mee doet. Iedereen heeft op dit punt namelijk een zorgplicht!

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...