Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opnieuw beginnen met de cloud? (Column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 5 mei 2011 07:59 uur

De afgelopen weken heeft het onderwerp cloud voor persaandacht gezorgd. Uiteraard werd op ISPam geschreven over de grotere acceptatie van clouddiensten bij hostingbedrijven, die door de DHPA op basis van een onderzoek in de markt is vastgesteld. Maar tegelijkertijd halen clouddiensten ook op een negatieve manier de pers.

De ingrijpende storing bij Amazon heeft voor de nodige onrust gezorgd, temeer daar sprake lijkt te zijn van blijvend dataverlies. Dat Yahoo uren onbereikbaar is geweest bleef hier grotendeels onopgemerkt.

Nog voordat Amazon’s cloud door de knieĆ«n ging, heeft minister Donner van BZK de kamer schriftelijk laten weten dat de rijksoverheid geen gebruik zal gaan maken van een externe cloud. Als voornaamste argumenten wijst de minister op de te geringe trackrecord van externe leveranciers en de blijvende twijfel over de veiligheid.

De drie hier boven beschreven situaties geven aan dat er iets met cloud aan de hand is. Marktpartijen die aantonen dat er ruimte is voor verdere groei zullen moeten omgaan met de situatie dat de rijksoverheid vooralsnog de boot afhoudt. En als de rijksoverheid nee zegt, dan zal dat ook elders bij lagere overheden en het bedrijfsleven het geval kunnen zijn.

Dat is natuurlijk jammer voor al die partijen die saas, paas en iaas aanbieden. De inspanning van de laatste periode, clouddiensten van externe leveranciers als volwaardig en gedegen te positioneren, hebben in ieder geval minister Donner en tal van (inter-)nationale instanties niet weten te overtuigen.

Constateren dat er een probleem is, dat is in dit geval geen moeilijke opgave. Minder eenvoudig is het aan te geven hoe de sector met de nieuwe situatie moet omgaan. Dat is lastig, omdat tot zover mij bekend nog niet eerder een hele technologische ontwikkeling zo zeer in twijfel is getrokken.

De aanbieders doen er in ieder geval goed aan de hele propositie opnieuw te bekijken en de gebruikte communicatie op de schop te nemen. Want dat laatste heeft aantoonbaar te weinig effect gehad. Of dat mede komt omdat de verschillende cloudvormen met elkaar hebben gestreden om de gunst van de overheid en daardoor het beeld hebben vertroebeld verdient eveneens onderzoek.

Op de reeds ingeslagen weg doorgaan lijkt me niet raadzaam. Een nieuwe start maken, zeker bij de vormen van cloud die ook voor serieuze gebruikers enoverheden zijn bedoeld, ligt eerder voor de hand. Geen geringe klus, maar wat is het alternatief?

merijn, 5 mei 2011 11:21 am

Ik denk dat de eerste stap moet zijn om de term 'cloud computing' te laten varen.
Er zijn te veel verschillende interpretaties van het woord 'cloud'

Vaak betekend het alleen: je ziet niet waar je data is en wat er mee gebeurd. Maar alles lijkt magischerwijs toch te werken.

Zo werkt de IT wereld nu eenmaal niet. Er zullen toch altijd engineers zijn die gewoon de hardware en software onderhouden.
Wanneer een datacenter niet bereikbaar is, is de informatie vanuit dat datacenter ook niet bereikbaar. of dat nu virtuele machines of saas oplossingen zijn maakt niet uit.

Persoonlijk denk ik dat er een groot gevaar schuilt in het volledig uitbesteden van diensten naar cloud oplossingen. Je raakt hiermee snel de controle en het overzicht kwijt.

merijn

Rashid Niamat, 5 mei 2011 4:47 pm

Merijn,

de problemen rond de "cloud" lijken best wel op de situatie rond MS Vista.

Als je eenmaal een slechte reputatie hebt, dan is een naamswijziging (al dan niet in combinatie met andere specs)niet onlogisch. Dus ja, laat die term maar schieten.

merijn, 5 mei 2011 5:10 pm

Rashid,

Het is niet alleen de naam, het is ook erg gehyped.
Cloud computing is niets meer dan de werkzaamheden bij de cloud provider te leggen ipv bij de klant.
Op deze manier krijgt de klant het gevoel dat alles in de "cloud" gebeurt. Maar in werkelijkheid veranderd er niet zo veel.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.